Leuven brengt vluchtelingen onder in woning van verdachte huisjesmelker

24 januari 2020 | 14u02 | Gepost door redactie
Leuven brengt vluchtelingen onder in woning van verdachte huisjesmelker
Het OCMW heeft een oplossing gevonden voor de vluchtelingen die een maand geleden “gered” werden uit de slechte leefomstandigheden in huurwoningen van de familie Appeltans, die van huisjesmelkerij wordt verdacht. Na enkele weken op hotel brengt ze de mensen nu onder in … een ander huurhuis van Appeltans. Kafka ten top.
Het bericht Leuven brengt vluchtelingen onder in woning van verdachte huisjesmelker verscheen eerst op Leuven Actueel.

Even terugspoelen naar december vorig jaar. Toen werden vader Arnold en zoon Manu Appeltans aangehouden voor huisjesmelkerij. Ze belandden enkele weken in de gevangenis en enkele van hun panden werden onbewoonbaar verklaard in het kader van het gerechtelijk onderzoek. De Appeltansen zijn al jaren berucht in Leuven: ze verhuren honderdstudentenkamers en staan zowel bij studenten als vluchtelingen bekend om hun malafide praktijken.

Door de onbewoonbaarverklaring was de stad verplicht om de bewoners een ander onderdak te bieden. Voor 18 vluchtelingen vond ze niet direct een oplossing, en dus werden die een maand op hotel gestuurd. Op kosten van het OCMW, die later zouden verhaald worden op Appeltans.

Maar deze week kregen de vluchtelingen die op hotel verbleven een bericht van de stad dat hen behoorlijk verraste. Ze kregen de kans om een andere kamer te huren van … jawel … Appeltans. Te nemen of te laten, want de toegangskaarten tot het hotel zouden geblokkeerd worden. Niet iedereen ging onmiddellijk in op het aanbod. De kamers zouden veel kleiner zijn dan de vroegere appartementen die ze betrokken. Het gaat om een oud studentenhuis in de Monnikenstraat.

Schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen) begrijpt dat de situatie cynisch overkomt, maar beweert dat de stad geen fouten maakt. “Wij hebben onze taak volbracht om deze mensen een noodoplossing te bieden. Maar als de eigenaar van het onbewoonbaar verklaarde pand zelf leegstaande woningen kan aanbieden als alternatief, dan kan de stad de hotelkosten niet meer op de eigenaar verhalen”, zegt Corneillie in Het Laatste Nieuws. “Bovendien is het pand in de Monnikenstraat in orde. Het is goedgekeurd door de brandweer en de woonstcontrole.”

Toch blijven de huurders met vragen achter. “Enkele weken geleden zei het OCMW ons nog dat Appeltans een crimineel is. Nu is hij plots een goede man en sturen ze ons terug naar hem. Maar wij willen niet terug!”

Ook vanuit andere hoeken klinkt kritiek. Zo vindt het Vlaams huurdersplatform de werkwijze van de stad en het OCMW totaal absurd. “Dat het OCMW vluchtelingen onder lichte dwang een contract laat tekenen bij dezelfde criminele verhuurder die voor deze situatie verantwoordelijk is, kan echt niet door de beugel”, klinkt het.

En Katrien Houtmeyers van N-VA spreekt van “een verschrikkelijk fout signaal”. “Naar de getroffen slachtoffers toe, maar eigenlijk ook naar de daders toe om de slachtoffers opnieuw bloot te stellen aan hetzelfde risico waarvan ze “ridderlijk” werden gered. In december gaf de burgemeester zelf aan te willen werken aan kwaliteitsvolle huisvestiging. Gisteren nog werd er door de schepen aangegeven dat er verschillende andere opvanginitiatieven en alternatieven mogelijk zouden zijn! Maar nu wordt er dan toch opnieuw voor Appeltans gekozen. Wat waren die oplossingen dan eigenlijk? En op welke basis is er geoordeeld dat die nog slechter waren dan ze gewoon weer naar Appeltans te sturen? Bovendien komt het ook niet onverwachts en is het stadsbestuur al jaren op de hoogte van deze omstandigheden.”

Het bericht Leuven brengt vluchtelingen onder in woning van verdachte huisjesmelker verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over