Leuven blikt tevreden terug op 8 mei: "We leven weer"

De Oude Markt in Leuven liep vlot vol op 8 mei.
In tegenstelling tot andere steden zoals Brussel verliep de heropening van de horecaterrassen zonder grote incidenten. Integendeel, de stad werd vervuld van een gezelligheid die we lang niet meer hebben gezien en die bij momenten leek op een miniversie van De Langste Dag. "We hebben een mooie avond beleefd. Op een gegeven moment werd de Oude Markt preventief afgesloten maar op geen enkel moment liep het uit de hand", zegt Erik De Rop van vzw Oude Markt.

Gaat iedereen wel op tijd naar huis willen gaan? Dat was de grote vraag toen de Leuvense horecaterrassen na de middag langzaam maar zeker volledig bezet geraakten. De Leuvenaars en de bezoekers van de stad genoten duidelijk van een stukje herwonnen vrijheid maar ze deden dat doorgaans wel coronaproof. Toch ontstond er naar het sluitingsuur toe enige bezorgdheid bij de politie, vooral omdat de Oude Markt stilaan overbevolkt geraakte. Steeds meer mensen gingen op de trappen zitten en op een gegeven moment werd de toegang tot de Oude Markt dan ook geblokkeerd. Uiteindelijk liep de situatie op geen enkel moment uit de hand.

Sluitingsuur

“We hebben een prachtige dag achter de rug en vandaag zal opnieuw een mooie dag worden”, zegt Erik De Rop van vzw Oude Markt. “Ik ben blij dat de overgrote meerderheid van de mensen zich verantwoordelijk heeft gedragen. De bezoekers van de Oude Markt waren uitgelaten maar toen het sluitingsuur naderde, gingen ze spontaan naar huis. De politie was aanwezig maar eigenlijk verliep de sluiting van het plein bijzonder vlot. Dit bewijst eens te meer dat Leuven een echte horecastad is waar wederzijds respect ervoor zorgt dat iedereen veilig kan genieten op de heropende horecaterrassen. Graag meer van dit de komende weken. Ook voor mij persoonlijk was het een hoogdag. Ik was zo blij als een klein kind toen ik al die blije mensen zag op de Oude Markt. We leven weer, zo voelt het echt.”

Lees meer over