Lessenpakket rond dierenwelzijn beschikbaar

Holsbeek is diervriendelijke gemeente
Kinderen bewustmaken van de behoeften van dieren en van de verantwoordelijkheden van de mens als diereneigenaar en consument. Dat is het doel van het gloednieuwe lessenpakket over dierenwelzijn ‘Oog in Oog’ dat vandaag door Vlaams dierenminister Ben Weyts werd voorgesteld in basisschool De Ark in Leuven. ‘

Met ‘Oog in oog’ ziet minister Weyts twee van zijn bevoegdheden – onderwijs en dierenwelzijn – samenvloeien in één project. “Informeren, sensibiliseren en responsabiliseren zijn de speerpunten van mijn beleid rond dierenwelzijn. Met dit lessenpakket beginnen we daar op jonge leeftijd aan op een onderbouwde manier”, aldus de dierenminister. “Kinderen en jongeren zijn de potentiële diereneigenaars en consumenten van dierlijke producten van vandaag en morgen. Het is belangrijk om hen zo vroeg mogelijk bij dierenwelzijn te betrekken en hen bewust te maken van de verantwoordelijkheid die ze zelf kunnen opnemen in hun omgang met dieren.”

Minister Weyts komt met het lessenpakket tegemoet aan de vraag van leerkrachten naar materiaal rond dierenwelzijn. “Dierenwelzijn kan hevige emoties oproepen en ethische vragen zijn nooit veraf”, zegt Weyts. “Met ‘Oog in oog’ bieden we leerkrachten instrumenten om enerzijds objectieve informatie aan te reiken aan de leerlingen, en anderzijds een open en kritische sfeer te creëren. Op die manier kunnen leerlingen kennis opbouwen, maar leren ze ook een eigen mening te vormen en die vervolgens te beargumenteren.”

Een bredere kijk op dierenwelzijn in de klas

Het kant-en-klare lesmateriaal wordt ontwikkeld door Djapo, een educatieve organisatie die het onderwijs ondersteunt in het werken rond duurzaamheidsthema’s. Ellie Lefèvre, coördinator van Djapo, vertelt: “In elk thema wordt een leerlijn opgebouwd aan de hand van doelstellingen per leeftijdsgroep die aansluiten bij de eindtermen. Het thema dierenwelzijn is het vertrekpunt bij alle leeftijden. Aan de hand van de ‘vijf vrijheden van dieren’ ontdekken de leerlingen wat dierenwelzijn inhoudt, waarom goed voor dieren zorgen belangrijk is en welke rol de mens daarin speelt. Ze zien bovendien in dat mens en dier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn als deel van een groter geheel. In het thema gezelschapsdieren beseffen de leerlingen dat een gezelschapsdier in huis halen een bewuste keuze is, waar ook verantwoordelijkheden en gevolgen aan vasthangen.”

‘Oog in oog’ gaat in op vijf deelthema’s: dierenwelzijn, gezelschapsdieren, landbouwdieren, proefdieren en exotische dieren. Het lesmateriaal wordt gefaseerd gelanceerd. Momenteel is het materiaal over de thema’s ‘dierenwelzijn’ en ‘gezelschapsdieren’ voor het kleuter- en lager onderwijs beschikbaar op www.dierenwelzijnindeklas.be. De lessen over de andere thema’s en voor het secundair onderwijs worden in drie reeksen aangevuld tussen nu en het voorjaar van 2023.

“Naast het lesmateriaal werd – in samenwerking met Het Geluidshuis – ook een vrolijk ‘Oog in oog’-lied voor kleuters ontwikkeld”, zegt minister Weyts. “Leerkrachten lager onderwijs kunnen dan weer een klaskalender met leuke weetjes, tips en kleine opdrachten bestellen. Zo kan dierenwelzijn het hele jaar door leven in de klas. Leerkrachten die meer handvatten aangereikt willen krijgen om performant aan de slag te gaan rond dierenwelzijn, kunnen bovendien op 3 november gratis een webinar volgen of die later herbekijken.”

Weyts De Ark

Lees meer over