Leerlingen zamelen 1350 oude gsm’s in voor ReDevice

4 juni 2019 | 19u42 | Gepost door redactie
Leerlingen zamelen 1350 oude gsm’s in voor ReDevice
De leerlingen van het secundair onderwijs van school Sancta Maria Leuven zamelden op enkele weken tijd, maar liefst 120 kilogram oude gsm's in, in totaal 1350 stuks. Ze worden overhandigd aan ReDevice, die ze inlevert voor recyclage.
Het bericht Leerlingen zamelen 1350 oude gsm’s in voor ReDevice verscheen eerst op Leuven Actueel.

Je staat er misschien niet bij stil, maar tien jaar geleden bestonden er nog geen smartphones. Sinds 2007 zijn er maar liefst 7 miljard smartphones geproduceerd.

“En daar zijn we natuurlijk heel blij mee, want wat zouden we moeten zonder onze geliefde apparaatjes die bijna alles kunnen?”, zegt Esther Vesentini van het milieuteam van  Sancta Maria Leuven. “Toch is er ook een kanttekening te plaatsen bij de populariteit. De productie ervan heeft namelijk grote negatieve gevolgen voor het milieu, zo blijkt uit een onderzoek van Greenpeace. Dat komt mede door het feit dat de smartphones vaak niet langer dan twee jaar meegaan. Daardoor moeten er nóg meer telefoons gemaakt worden en dat kost veel energie en materiaal. Dat zorgt op zijn beurt weer voor een groot afvalprobleem.”

In België liggen per gezin gemiddeld 4 oude of kapotte gsm’s in de kast die niet gerecycleerd worden. In deze gsm’s zitten echter veel schaarse stoffen die ontmijnd moeten worden en daarom is het inzamelen van deze gsm’s van groot belang.

 ReDevice is een small business project van vijf studenten van UCLL in Leuven. Via inzamelacties willen zij een verschil maken door de stoffen uit oude gsm’s een nieuw leven te geven. Zij kregen hierbij de hulp van de leerlingen van Sancta Maria Leuven, die maar liefst 1350 oude gsm’s inzamelden op enkele weken tijd.

 

Het bericht Leerlingen zamelen 1350 oude gsm’s in voor ReDevice verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over