Leerlingen Sancta Maria schenken matrassen aan Marokkaanse slachtoffers aardbeving

15 februari 2024 | 13u52 | Gepost door annpeeters
Marokko

Een groepje jongeren van Sancta Maria in Leuven verbleef afgelopen week in Taroudant, de oudste stad van Zuid-Marokko. Hun missie: ouderloze kinderen animeren in een centrum en met hoop strooien op een beter leven. Al bleef het niet bij sociaal vrijwilligerswerk: tijdens een wandeling ontmoetten de leerlingen in een tentenkamp slachtoffers van de septemberaardbeving. Die confrontatie hakte er stevig in en bracht het Leuvense team op het idee matrassen te schenken aan de kampbewoners.

Een groep van 22 jongeren uit het vijfde en zesde middelbaar van Sancta Maria in Leuven trok samen met enkele leerkrachten naar Marokko. De vrijwilligers gingen er aan de slag een ‘Centre Ahli’, een opvangcentrum voor kinderen wiens ouders overleden zijn of niet meer voor hen kunnen zorgen. “We maakten er onder andere kennis met kinderen tussen 5 en 18 jaar waarvan de ouders kampen met een verslaving of omgekomen zijn bij de aardbeving van september 2023. Heftig, maar tegelijk was het prachtig om zien hoe onze jongeren tijdens het spelen en knutselen de pijn en het gemis even konden wegnemen", vertelt Michiel Crijns, leerkracht en begeleider van het Marokkaanse vrijwilligersproject.

Op de terugweg naar hun Marokkaans gastgezin, geraakte een klein groepje aan de praat met de bewoners van een tentenkamp, een half jaar geleden opgetrokken voor de slachtoffers van de aardbeving. "De leefomstandigheden in het kamp zijn er ronduit verschrikkelijk. Een klein meisje van 9 nodigde ons uit in haar ‘huis’. Ze leeft er in een erbarmelijk tentje. De inboedel: vier houten paletten, een hoopje dekens, een kookpot en wat bestek. Geen garderobe, geen speelgoed, geen tastbare herinneringen. Op de vraag of we iets voor hen konden doen, bleef het ijzingwekkend stil. Het kleine meisje klonk plots als een volwassen vrouw, het kind zijn leek haar abrupt ontnomen. Haar mama, die haar kwam vergezellen, praatte door het trauma al een tijd niet meer”, gaat Crijns verder.

De Marokkaanse overheid is niet van kwade wil, maar kan de slachtoffers geen grote perspectieven bieden op huisvesting en medische zorgen. Het bezoek eindigde in een collectief gesprek met de andere slachtoffers. Mannen en vrouwen bedankten de Leuvense jongeren, omdat ze even de tijd namen, omdat ze de slachtoffers écht wilden zien. “Wegkijken is natuurlijk makkelijker, maar tijdens eerdere bezoeken aan vluchtelingenkampen, leerde ik dat mensen in nood in de ogen kijken al een wereld van verschil kan maken. Daarom ben ik enorm fier dat onze jongeren naar hun verhaal luisterden en in dialoog traden. De app ‘Say Hi’ maakte het Nederlands-Arabisch gesprek makkelijk mogelijk. De slachtoffers voelden zich  echt geruggesteund door ons en door Allah. Veel tranen en knuffels bezegelden onze ontmoeting.”

Bij thuiskomst vertelde de groep van Sancta Maria aan Hlimou, de vader van het gastgezin, dat ze voor de getroffen gezinnen echt iets wil betekenen. De leerlingen zamelden door snoepverkoop in Leuven al 2500 euro in en besteedden een hap van dat bedrag aan de aankoop van 50 matrassen. “Onze actie is misschien weinig structureel en een druppel op een hete plaat, maar elke druppel telt. Enkele mensen kunnen nu comfortabeler slapen, maar we hopen vurig dat we snel nog meer geld kunnen ophalen om de andere kampbewoners hetzelfde comfort te bezorgen”, besluit Crijns.

Wil je de missie van de leerlingen graag steunen? Op het rekeningnummer BE67 3636 4609 2687 verzamelen ze fondsen voor de dakloze mensen van het kamp in Taroudant.

 

Lees meer over