Leerlingen Sancta Maria Leuven toveren speelplaats om in levensgroot aquarium

28 september 2023 | 16u35 | Gepost door annpeeters
groepsfoto
De vijfde- en zesdejaarsleerlingen van Sancta Maria in Leuven hebben er een creatieve week opzitten. Onder het kennersoog van graffitikunstenaar Eric Reyntjes alias ‘Roncha’ en met de steun van Stad Leuven, zorgden ze eigenhandig voor een metamorfose van hun speelplaats. De scholieren brengen de pauzes voortaan door in een wonderlijke onderwaterwereld.

De ietwat grauwe en donkere schoolmuren in de stadsschool waren voor veel leerlingen en leerkrachten al langer een doorn in het hoog. “Toen we hoorden dat jongerenwerking ‘Mijnleuven’ kunstprojecten graag logistiek en financieel ondersteunt, heeft onze school niet getwijfeld”, vertelt Els Heethem, initiatiefneemster en zorgcoördinator op Sancta Maria. “We staan in Leuven al langer bekend voor ons warm schoolproject, maar de schoolmuren weerspiegelden die filosofie niet altijd. De vrolijke figuren en de kleuren hebben daar nu gelukkig komaf mee gemaakt.”

Carte blanche

Opvallend: de schooldirectie gaf haar jongeren tijdens het creatieve proces ‘carte blanche’. Zo bepaalden ze van A tot Z het ontwerp en werd elke klas betrokken bij de praktische uitwerking. “Wij hechten erg veel belang aan de inspraak van leerlingen. Het is dus logisch dat zij zich moeten kunnen identificeren met het kunstwerk. Na anderhalve week hard werken, mogen we echt fier zijn op het resultaat. De coaching van graffitikunstenaar Roncha was bovendien erg inspirerend en leerrijk”, benadrukt directeur Geert Pues.

Steun stad

Ook schepen van jeugd Dirk Vansina is erg opgetogen over het Wall Art-project. “Zoals dat ook op de Leuvense scholen De Nova en Stroom het geval was, hebben de scholieren van Sancta Maria een fantastisch kunstwerk uit hun spuitbussen getoverd. De leerlingen mogen hun school of omgeving letterlijk kleur geven. Op die manier hopen we hen niet alleen op school te stimuleren, maar zich ook nog meer thuis te laten voelen in Leuven. Via Wall Art willen we jongeren op school inspraak geven, hen iets nieuws leren en ruimte laten voor experiment. De talenten van onze jongeren geven we, in samenwerking met de scholen, een platform in de stad.” 

De keuze voor het thema ‘fantasierijke onderwaterwereld’ is overigens geen toeval. “De zee weerspiegelt oneindigheid en is een reflectie van de ziel: een vredige zee verbeeldt dus een vredige ziel. We leven in een tijd waarin meer en meer jongeren gebukt gaan onder stress. Niet alle tieners vinden het eenvoudig om een antwoord te bieden op de eisen van anderen of druk die ze zichzelf opleggen. Het is misschien een kleine pleister, maar onze speelplaatsomgeving geeft nu wel rust, zuurstof en ruimte om even weg te dromen”, besluit Heethem.    

Lees meer over