Leerlingen kamperen voor het klimaat aan de Abdij van Park

5 juni 2019 | 21u22 | Gepost door redactie
Leerlingen kamperen voor het klimaat aan de Abdij van Park
Stad Leuven daagde ook dit jaar scholen uit om een klimaatcamping te organiseren en zo meer leerlingen, leerkrachten en ouders te sensibiliseren rond de klimaatuitdagingen. Zestien scholen slaan hun tenten op in de eigen schoolgebouwen. Drie scholen, die niet op hun eigen speelplaats kunnen kamperen, kozen voor de velden van BoerEnCompagnie aan de Abdij van Park.
Het bericht Leerlingen kamperen voor het klimaat aan de Abdij van Park verscheen eerst op Leuven Actueel.

Overnachten in de buitenlucht, op de speelplaats of in een park, nadenken over klimaatacties die de school kan nemen, duurzame workshops en een streepje muziek. Dat is de setting die Leuvense scholen, in samenwerking met de stad Leuven en Leuven 2030, creëren om hun leerlingen te betrekken bij onderwerpen zoals klimaatverandering en duurzaamheid.

Leuven 2030 riep het concept klimaatcamping enkele jaren geleden in het leven om leerlingen te laten proeven van verschillende duurzame thema’s en hen bewust te maken van de klimaatuitdaging. Stad Leuven ondersteunt scholen bij de organisatie van hun klimaatcamping en voorziet voor iedere school educatief materiaal en een duurzaam ontbijt. In totaal kamperen zo’n 500 leerlingen voor het klimaat.

Eerste klimaatcampings in de Abdij van Park
“Voor het eerst organiseert de stad naast de campings op de speelplaatsen drie campings aan de Abdij van Park, op de velden van BoerEnCompagnie. Op die manier brengen we leerlingen nog dichter bij de voedselketen en de natuur. We willen jongeren het belang van natuur dicht bij de stad tonen. Al dat groen is belangrijk voor onze gezondheid, onze voedselproductie, ons welbevinden maar ook voor onze strijd tegen de klimaatverandering. Onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat een boom ongeveer evenveel verkoeling brengt als tien aircotoestellen”, aldus David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid.

Gisteren beleefden de kinderen van de Appeltuin een onvergetelijke dag in de Abdij van Park. Helaas konden ze door het voorspelde onweer niet blijven kamperen. Morgen doen 96 leerlingen en een handvol begeleiders van de Ark dat wel. Van vrijdag op zaterdag is het de beurt aan leerlingen van Stroom!

“Deze klimaatcampings zijn een mooi sluitstuk van een schooljaar waar klimaat, meer dan andere jaren, voorwerp van gesprek was. Scholen zochten het evenwicht  tussen actie voeren, vrijheid van mening en kennisontwikkeling rond klimaat. We zagen in de stad veel mooie voorbeelden van scholen die rond klimaat aan de slag gingen. Op deze campings kunnen ze daarop voortbouwen en wie weet broeien hier ook weer projectideeën voor het komende schooljaar. Want kennisopbouw en bewustwording van klimaatuitdagingen behoren tot de doelstellingen van onderwijs. Het is een ideaal thema om aan te pakken met alternatieve leermethodieken”,  zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

Het bericht Leerlingen kamperen voor het klimaat aan de Abdij van Park verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over