Leerlinge krijgt gelijk van rechter en mag hoofddoek dragen op school

27 augustus 2019 | 15u59 | Gepost door redactie
Leerlinge krijgt gelijk van rechter en mag hoofddoek dragen op school
De rechter van eerste aanleg besliste dinsdag om het algemeen verbod op religieuze en levensbeschouwelijke kentekens in een Leuvense school van het gemeenschapsonderwijs te vernietigen. Daarmee haalt een leerlinge haar slag thuis en moet ze op 1 september haar hoofddoek niet meer afdoen aan de schoolpoort. De school bekijkt of ze in beroep gaat en benadrukt dat enkel dit meisje een hoofddoek mag dragen.
Het bericht Leerlinge krijgt gelijk van rechter en mag hoofddoek dragen op school verscheen eerst op Leuven Actueel.

Een leerlinge van een Leuvense school dagvaardde haar eigen schoolbestuur en het gemeenschapsonderwijs, omdat ze op school geen hoofddoek mag dragen. De rechter van eerste aanleg deed vandaag uitspraak in de zaak en volgde de redenering van de advocate van de leerlinge, die pleitte dat het dragen van een hoofddoek voor haar cliënte een essentieel onderdeel van het belijden van haar godsdienst is. Volgens de rechter zijn er geen specifieke omstandigheden vastgesteld, die het hoofddoekenverbod rechtvaardigen.

Het verbod op het dragen van religieuze en levensbeschouwelijke kentekens werd in het Go!-onderwijs ingevoerd in 2013. Ook in Antwerpen is een dergelijke zaak hangende. Door de uitspraak van de Leuvense rechter komt het algemeen verbod in het gemeenschapsonderwijs nog meer onder druk te staan. De school, Go! Atheneum De Ring, benadrukt dat de uitzondering enkel voor dit ene meisje geldt en dat de algemene richtlijnen omtrent het dragen van religieuze en levensbeschouwelijke kentekens niet aangepast zal worden.

Het bericht Leerlinge krijgt gelijk van rechter en mag hoofddoek dragen op school verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over