Leegstand wordt schrijnend in de binnenstad

26 oktober 2020 | 13u33 | Gepost door annpeeters
Bedragen leegstandstaks gaan de hoogte in
Te hoge huurprijzen, gebrekkige bereikbaarheid, corona, opmars van de online-verkoop, ... het zijn allemaal factoren waarom er meer en meer leegstand is in Leuven. Sommige oorzaken heeft een stadsbestuur niet in handen, maar enkele factoren zouden toch eens onder de loep genomen mogen worden, want ook de zaakvoerders van Van Eyck halen de slechte bereikbaarheid aan als reden van vertrek.

Stad Leuven kampt met leegstand, een probleem dat zich in veel steden voordoet, maar in Leuven kan je er niet meer naast kijken. De ooit zo florerende winkelstraten liggen er vaak verlaten bij. Oké, er openen af en toe nog wel nieuwe handelszaken, maar dat weegt niet op tegen het aantal handelaars dat uit de stad wegtrekt. Vaak handelaars die al verschillende generaties actief zijn in Leuven. Ofwel stoppen ze ermee, ofwel trekken ze weg uit de stad. Maar een bloeiende stad heeft handelaars nodig. 

"Het is een heel erg spijtige zaak dat we met Van Eyck weeral een Leuvens icoon zien vertrekken uit de stad. Bij elk vertrek wordt door de handelaar in kwestie duidelijk verwezen naar de bereikbaarheid", zegt federaal parlementslid en Leuvens gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers (N-VA). "Het Leuvens stadsbestuur weigert echter achterom te kijken en genomen beslissingen te evalueren of te herzien. Nochtans staat het hier weeral zwart op wit. Hoeveel zaken gaan we op deze manier nog moeten verliezen? Handel en horeca zijn zeer belangrijk voor het sociaal-economisch weefsel van onze stad. De achteruitgang van onze handel is een achteruitgang van onze stad voor bezoekers en bewoners."

Lees meer over