Ladeuzeplein wordt groot fandorp tijdens Europeens kampioenschap hardlopen in Leuven

Ladeuzeplein Universiteitsbibliotheek Bibliotheektoren Leuven

Leuven telt nog tien weekends af, tot 12 en 13 april, en vanaf dan organiseert het samen met Brussel het allereerste Europees kampioenschap hardlopen. Toplopers en een groot aantal recreatieve lopers komen aan de start van de marathon, halve marathon of de tien kilometer. Leuvenaar Michael Somers mikt op marathongoud.

Leuven is het kloppend hart van de Europese kampioenschappen op 12 en 13 april en eveneens de finish voor alle afstanden. De marathon start zondag in Brussel. “Met dit unieke internationale loopfestival wil Atletiek Vlaanderen de kloof tussen topsport en breedtesport met atletiekclubs dichten en daarnaast ook een brug slaan tussen scholen en kansengroepen”, wist Gery Follens van Atletiek Vlaanderen.

"Met deze eerste editie van het Europees kampioenschap hardlopen zetten we Vlaanderen op de kaart als een plek waar topsport en recreatieve sport elkaar ontmoeten. Dit unieke evenement brengt zowel topsporters als amateurlopers samen en toont onze ambitie om nog meer meer internationale sportcompetities hier. Een sterk sportklimaat inspireert niet alleen onze topsporters, maar ook duizenden andere atleten die hun grenzen willen verleggen. Vlaanderen investeert in sport en dit kampioenschap bevestigt nogmaals onze status als sportnatie”, reageerde Annick De Ridder (N-VA), minister van Sport.

Leuven wordt het hart van dit EK hardlopen. Alle wedstrijden finishen daar en starten, met uitzondering van de marathon, op de Ring van Leuven, ter hoogte van de Parkpoort. De halve marathon loopt eerst via het noorden van de stad, na een flinke beklimming van de Keizersberg, en langs de oevers van de Vaart, vooraleer koers te zetten richting de stad. De tien kilometer blijft grotendeels beperkt tot het stadscentrum. De laatste vier kilometer zijn voor alle drie de afstanden identiek: van de Vaartkom tot aan de Bondgenotenlaan en vervolgens via het Ladeuzeplein tot aan de ring voor de laatste zeshonderd meter.

Deelnemers verzamelen voor en na de wedstrijd op het Philipsterrein in Parkpoort. Daarnaast zal er bij het podium een groot supportersplein worden ingericht waar de winnaars feestelijk worden gehuldigd. Ook het Ladeuzeplein wordt omgetoverd tot een groot supportersdorp met televisieschermen, muziek en entertainment. In Brussel is het toepasselijk genaamde Brussels Park zondag het startdorp voor de marathon.

“Sportevenementen op hoog niveau waar je als gewone sterveling aan mee kunt doen, die een beleving en sfeer creëren die onvergelijkbaar is. Dat was al het geval bij de CM Gravel in 2024, en dat zal bij dit EK Hardlopen nog meer het geval zijn. Ik ga zelf ook lopen en nodig alle Leuvenaars uit om samen met mij aan de start te verschijnen. Al heb ik soms de indruk dat een uitnodiging niet nodig is, want bijna de hele stad Leuven heeft al haar loopschoenen aangetrokken", zegt Mohamed Ridouani (Vooruit), burgemeester van Leuven. "Het wordt ongetwijfeld een mooi sportief evenement, voor deelnemers én supporters, en wat mij betreft de start van een jaarlijkse marathontraditie in Leuven. »

Momenteel hebben zich al 23.000 lopers ingeschreven: 12.000 voor de marathon, 8.000 voor de halve marathon en 3.000 voor de 10 kilometer, waarvoor de inschrijving onlangs is geopend. Momenteel komt één op de vijf deelnemers uit het buitenland, waarbij Nederland en Frankrijk de koplopers zijn. De marathon wordt hoe dan ook de grootste marathon die ooit in België werd georganiseerd, aangezien het huidige record, gevestigd tijdens de Marathon van Antwerpen 2024, al ruimschoots is verdubbeld.

De Belgische selectie voor de marathon raakte al bekend met bij de mannen thuisloper Michael Somers, Thomas De Bock, Joris Keppens, Dorian Boulvin, Yohan Zaradzki en Simon Mestdagh. Bij de vrouwen lopen dat Hanne Verbruggen, Kim Geypen, Karen Van Proeyen, Hanna Vandenbussche en Amélie Saussez. De selectieprocedure voor de andere twee afstanden is nog gaande.

Leuvenaar Michael Somers steekt zijn ambitie voor deze thuiswedstrijd niet onder stoelen of banken: "Ik weet dat ik thuis voor medailles kan strijden en als je dat kunt, kun je ook winnen. Ik ga er dus alles aan doen om goud te veroveren. Ik geef mijn leven aan deze sport en langzaam maar zeker bereik ik het niveau waarop ik het kan uiten. Wie er ook begint, ik heb een kans om dit te winnen. Ik ben ervan overtuigd. » Tien dagen geleden toonde Somers al zijn stijgende vorm met een schitterende prestatie op de Halve Marathon van Sevilla, waar hij de derde snelste Belgische tijd aller tijden neerzette.

Lees meer over