Laatste twee icoonroutes voor meer fietsvakanties gelanceerd

fiets
Vandaag worden, met de Heuvelroute en de Vlaanderenroute, de laatste twee nieuwe Vlaamse icoonroutes geopend. Zo telt Vlaanderen nu in totaal 9 icoonroutes, thematische langeafstandsfietsroutes die Vlaanderen doorkruisen. Hiermee wordt het startschot gegeven voor een vijfjarig project van Toerisme Vlaanderen en de toeristische organisaties van de vijf Vlaamse provincies om samen met de toeristische sector, vakantiemakers en de fietsers Vlaanderen uit te bouwen tot een top fietsvakantiebestemming voor binnen- en buitenlandse fietstoeristen.

Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse provinciale diensten hebben in Vlaanderen 9 icoonroutes uitgestippeld als leidraad voor fietsvakanties in Vlaanderen. Deze 9 thematische langeafstandsfietsroutes combineren het beste van Vlaanderen op het vlak van natuur, cultuur, erfgoed, gastronomie en het goede leven.  

Op 25 juni worden de laatste twee icoonroutes geopend: de Heuvelroute en de Vlaanderenroute.
Via de Heuvelroute kan je alle heuvels in het zuiden van Vlaanderen met elkaar combineren door een variatie van decors geboden door Voeren, Haspengouw, het Hageland, het Pajottenland, de Vlaamse Ardennen en het Heuvelland.
De Vlaanderenroute geldt als een best-of-route die de troeven van alle overige 8 icoonroutes met elkaar combineert tot een route van in totaal maar liefst 952 km door alle Vlaamse provincies.

De 9 icoonroutes zijn de Kustroute,  de Frontroute 14-18, de Schelderoute, de Kunststedenroute, de Groene Gordelroute, de Kempenroute, de Maasroute, de Heuvelroute en de Vlaanderenroute.

kaart

Startschot vijfjarig project

De lancering van de 9 icoonroutes vormt meteen ook het startschot van een vijfjarig project om Vlaanderen samen met de toeristische sector, vakantiemakers en de fietsers verder uit te bouwen tot een top fietsvakantiebestemming.

Toerisme Vlaanderen en de provinciale diensten van de vijf Vlaamse provincies maken samen in totaal bijna 1,5 miljoen euro vrij om deze ambitie waar te maken.

Er wordt een meertalig centraal informatieaanbod aangeboden. Er zullen campagnes uitgerold worden om het fietsvakantieaanbod in binnen- en buitenland te promoten. En de toeristische sector en fietsvakantiemakers zullen actief betrokken worden bij de uitwerking van fietsvakantieproducten.
Aan de hand van fietstellers en een tevredenheidsonderzoek zal het fietsvakantieproduct met de input en feedback van de fietsers verder op punt gesteld worden.

"Een fietstocht door Vlaanderen is een totaal beleving. Met de 9 icoonroutes gaan we die beleving nu ook ten volle uitspelen. Via de 9 routes beleef je het beste van Vlaanderen: onze prachtige natuur, ons erfgoed en het goede leven. Met de fiets zit je er middenin en ontdek je de ziel van Vlaanderen. Via deze investeringen in de icoonroutes kunnen we fietsvakanties in Vlaanderen laten uitgroeien tot een belangrijke economische hefboom voor het toerisme. Fietsvakanties genereren immers meer inkomsten, verlengen het verblijf en het toeristische seizoen en trekken binnen- én buitenlandse toeristen aan. Gezien de routes zich uitstrekken over heel Vlaanderen, zorgen ze ook voor voldoende spreiding van de toeristen in onze regio” zegt Zuhal Demir, Vlaams Minister van Toerisme.

“De Vlaamse provincies hebben samen met de gemeenten een hoogwaardig aanbod aan fietspaden en -knooppunten ontwikkeld. Door dat aanbod en de jarenlange kennis in recreatief fietsen te bundelen, hebben we een krachtig antwoord op de groeiende vraag naar fietsvakanties”, zegt Igor Philtjens, voorzitter van de beleidscommisie Toerisme van de Vereniging van de Vlaamse Provincies. “Door over de provincie- en landsgrenzen heen te kijken, kunnen we aansluiten op internationale routes en daarmee Vlaanderen als topbestemming voor recreatief fietsen blijvend op de kaart plaatsen.“

De fietsborden van de 9 icoonroutes die Vlaanderen als topvakantiebestemming voor fietsers moeten uitbouwen

De fietsborden van de 9 icoonroutes die Vlaanderen als topvakantiebestemming voor fietsers moeten uitbouwen

Icoonfietsroutes in Vlaams-Brabant

Al snel na de vernieuwing van het fietsnetwerk in de Groene Gordel werd dit bekroond met 2 icoonfietsroutes: de Groene Gordelroute, in de Vlaamse Rand rond Brussel, en de Kunststedenroute, van Brussel naar Leuven en verder.

“De nieuwe Heuvelroute verbindt de pittige hellingen van het Pajottenland via Leuven met golvende uitzichten in het Hageland. Zelfs alleen al in onze provincie belooft dit meerdere dagen fietsplezier, langs mooie en comfortabele routes. De routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd, elk met een eigen kleur en sluiten perfect aan op de fietsknooppunten”, besluit Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme.

Lees meer over