Laat de hond eens uit op de Oude Markt

23 augustus 2019 | 11u35 | Gepost door redactie
Laat de hond eens uit op de Oude Markt
Wat is er aan de hand op de Oude Markt en wat moet er gebeuren om geweld te vermijden? Die vragen liggen op de tafel nadat er videobeelden uitlekten van een zwaar incident waarbij een man hard tegen het hoofd wordt getrapt door een groepje amokmakers. Nu is de Oude Markt verre van een bokshal in openlucht maar het kan misschien geen kwaad om de teugels net iets strakker aan te trekken.
Het bericht Laat de hond eens uit op de Oude Markt verscheen eerst op Leuven Actueel.

Even terug naar begin vorige week. Toen doken er op verschillende sociale media beelden op van een zwaar incident op de Oude Markt in Leuven. Harde beelden gemaakt door de camera van een horecazaak. Op de video is te zien hoe een groepje amokmakers een man aanpakken en hem uiteindelijk hard tegen het hoofd trappen in ware Jean-Claude Van Damme-stijl. Uit een rondvraag bij enkele cafébazen blijkt dat dergelijk onaanvaardbaar geweld wel eens vaker voorkomt in het Leuvense uitgaansleven, vooral na 4 uur ’s nachts. Zien we daar het beroemde pleidooi van Louis Tobback (sp.a) voor een sluitingsuur opdoemen aan de horizon? Tobback omschreef de Oude Markt vele jaren geleden als ‘Jekyll & Hyde’ maar een sluitingsuur kwam er uiteindelijk niet. Ook nu lijkt zo’n drastische maatregel niet aan de orde, al zijn er wel voorstanders te vinden, zelfs in de Leuvense horeca.

Dat betekent evenwel niet dat er helemaal niets aan de hand is in het Leuvense uitgaansleven, al blijft Leuven wel een veilige stad om een stapje in de wereld te zetten. De opgedoken videobeelden zetten ‘veiligheid’ wel terecht met stip bovenaan de agenda. Dat blijkt uit de reactie van burgemeester Ridouani (sp.a) op enkele kleinere incidenten op de Oude Markt tijdens festival Half Oogst. De ‘oogst’ van de feestnacht was niet erg fraai: drie personen naar het ziekenhuis door vechtpartijen en minstens evenveel amokmakers in de cel van de Leuvense politie. “Ik zal snel samen zitten met politie, horeca en andere betrokkenen om de problematiek te bespreken en bijkomende maatregelen te bekijken. Er is al een aanzienlijke extra inzet van politie tijdens uitgaansnachten en een goede samenwerking met de horeca-uitbaters waardoor incidenten snel gesignaleerd en opgevolgd worden. Het is onaanvaardbaar is dat amokmakers zowel bezoekers van de Oude Markt als politie viseren”, aldus Mohamed Ridouani.

Blijft de vraag: zou die kordate reactie er ook gekomen zijn als de videobeelden niet waren uitgelekt via de media? Wellicht wel maar dan nog later. Anderzijds, beter laat dan nooit. Het is nu afwachten wat er concreet ondernomen wordt om zwaar geweld in te dijken in het Leuvense uitgaansleven. De roep om het politiekantoor op de Grote Markt te heropenen weerklinkt nu luid. Het is maar de vraag of die maatregel de wonderoplossing is om amokmakers af te schrikken. Beter zou het zijn om de middelen te besteden aan een permanente patrouille op de Oude Markt, inclusief combi en politiehond. In Oostende werkt dat recept wonderwel. Waar wachten we nog op in Leuven?

Bart Mertens

Het bericht Laat de hond eens uit op de Oude Markt verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over