Kunstnesten om huiszwaluwen te ondersteunen

8 oktober 2019 | 11u58 | Gepost door redactie
Kunstnesten om huiszwaluwen te ondersteunen
Het gaat niet goed met de zwaluwen in onze regio. Er is een gebrek aan geschikte locaties om hun nest te bouwen. Daarom plaatst Regionaal Landschap Dijleland, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en 13 gemeenten, kunstnesten.
Het bericht Kunstnesten om huiszwaluwen te ondersteunen verscheen eerst op Leuven Actueel.

De zwaluwen in onze regio’s hebben het moeilijk. Omdat zwaluwen in de winter hier niet voldoende insecten vinden, overwinteren ze in Afrika. In de lente komen ze terug om voor nakomelingen te zorgen.

“Zwaluwen zijn erg honkvaste trekvogels en keren jaarlijks terug naar hetzelfde nest. Huiszwaluwen ‘metselen’ hun nesten met modder onder de dakgoten van huizen. Door de hedendaagse architectuur ontstaat een gebrek aan geschikte locaties. Door het feit dat onze omgeving steeds ‘netter’ wordt, is er vaak te weinig modder voor het bouwen van nesten”, zegt Annabel Pennings, medewerker van Regionaal Landschap Dijleland.

Kunstnesten helpen de huiszwaluwen een handje. Ze zorgen ervoor dat vogels minder lang aan hun nest moeten bouwen en sneller eieren kunnen leggen. Daarom werken het Regionaal Landschap Dijleland, samen met de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren, een kunstnestenproject uit.

“We geven de lokale zwaluwkolonies een duwtje in  de rug zodat ze de komende jaren weer kunnen uitbreiden”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Dit project kadert binnen onze ondersteuning van het gemeentelijke natuurbeleid. Hiervoor trokken we 17.000 euro uit.”

“In het totaal hingen we de voorbije jaren in 19 INL-gemeenten honderden zwaluwkunstnesten. De zwaluwwerking is een succes en heeft nog potentieel om uit te breiden”, zegt Karin Kuipers, verantwoordelijke van de Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen.

Herent geeft het voorbeeld

Toen in 2017 café ‘Den Travoo’, met een groot aantal natuurlijke zwaluwnesten, afbrandde zocht de gemeente Herent samen met het Regionaal landschap Dijleland naar kandidaten om nieuwe kunstnesten te plaatsen. Een huiszwaluwkunstnest ophangen heeft enkel zin vlakbij bestaande nesten, want zwaluwen leven in groepen, ook wel kolonies genoemd. De gemeente Herent plaatst al jaren kunstnesten bij geïnteresseerde inwoners die op geschikte locaties wonen.

Zelf aan de slag

Wie wil meehelpen om de zwaluwen een vliegende start te geven, kan dat. Wie vlakbij een zwaluwkolonie woont, kan nagaan of zijn gemeente meedoet met het zwaluwproject. Voorwaarde is wel dat er bewoonde zwaluwnesten in de buurt zijn en men een brede lichtgekleurde dakoversteek heeft. Wie vragen heeft kan contact opnemen met Regionale Landschap Dijleland.

“Maar we denken uiteraard niet enkel aan de huiszwaluwen. Het najaar is in het algemeen een ideale periode voor het ophangen van nestkasten voor allerhande vogelsoorten, van meesjes tot roodborstjes. We roepen onze inwoners dan ook op om na te gaan hoe ze in hun eigen tuin hun steentje kunnen bijdragen met het ondersteunen van onze natuur”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Het bericht Kunstnesten om huiszwaluwen te ondersteunen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over