Kunsthumaniora Lemmensinstituut start feestjaar met drie gloednieuwe opleidingen

18 mei 2020 | 11u28 | Gepost door redactie
Kunsthumaniora Lemmensinstituut start feestjaar met drie gloednieuwe opleidingen
Kunsthumaniora Lemmensinstituut blaast in 2021 vijftig kaarsjes uit. En dat wordt gevierd. Op 1 september 2020 start deze secundaire school met drie gloednieuwe opleidingen en kan je er alle richtingen volgen binnen het domein van de podiumkunsten. Met de opleidingen dans, circuskunstenaar en voorbereidend jaar woordkunst-drama verdubbelt de school haar studieaanbod.
Het bericht Kunsthumaniora Lemmensinstituut start feestjaar met drie gloednieuwe opleidingen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Kunsthumaniora Lemmensinstituut is een kleine school met een 90-tal leerlingen. Tot nog toe kon je er slechts twee studierichtingen volgen: muziek en woordkunst-drama. Ze is vooral gekend als vooropleiding van de hogeschool LUCA – School of Arts op dezelfde campus, behorend tot de Associatie KU Leuven, waar je de opleidingen drama en muziek kan volgen. Beide werken nauw samen en organiseren ook samen een voorbereidend jaar muziek.

In 1971 startte voormalig directeur van de hogeschool Jozef Joris de allereerste wettelijk erkende muziekhumaniora in België. In 1991 werd het studieaanbod uitgebreid met woordkunst-drama. De Vlaamse Regering heeft zopas beslist dat de school tijdens het schooljaar 2020-2021 nu ook mag starten met de studierichting dans en het voorbereidend jaar woordkunst-drama. Dat laatste is een 7e jaar dat voorbereidt op hoger kunstonderwijs. Het richt zich tot studenten met een diploma secundair onderwijs en een grote artistieke droom en motivatie binnen de podiumkunsten, maar die nog niet over voldoende technische of artistieke bagage beschikken om te kunnen starten aan de hogeschool, of die nog onzeker zijn welke opleiding ze willen volgen binnen het brede veld van opleidingen en kunsthogescholen. De studierichting dans wordt een polyvalente dansopleiding met klassiek, hedendaags, modern en urban.

Uniek in Vlaanderen wordt de opleiding circuskunstenaar als optie binnen de studierichting woordkunst-drama. Als je kijkt naar de evolutie die het circus de laatste jaren heeft doorgemaakt en als je kijkt naar de inhoud en het profiel van de circusopleidingen in het hoger onderwijs, is het een logische piste om die optie circus binnen de woordkunst-drama aan te bieden. Deze leerlingen circus volgen enerzijds heel wat vakken mee met de leerlingen woordkunst-drama, al dan niet met minder lestijden en in een aparte groep, en daarnaast worden zes lesuren per week specifiek aan circuscompetenties besteed: zoals acro en trampoline, evenwichtsdisciplines, jongleren en acro portée. De school werkt hiervoor nauw samen met Cirkus in Beweging.

Het feestjaar vieren doet de school niet alleen met nieuwe opleidingen, maar ook met een grootse spektakelproductie in de Leuvense stadsschouwburg op 7 en 8 mei 2021. Alle leerlingen, waaronder ook die van de nieuwe opleidingen, zullen daar een plaats krijgen op het podium.

Nu kunsthumaniora Lemmensinstituut alle opleidingen binnen de podiumkunsten aanbiedt, zal Leuven nog meer dan voorheen uitgroeien tot een culturele hotspot. Niet alleen omwille van wat op het podium gebeurt, maar ook omwille van de verankering binnen onderwijs.

Het bericht Kunsthumaniora Lemmensinstituut start feestjaar met drie gloednieuwe opleidingen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over