KU Leuven verlaagt in april huurprijs studentenkamers met 50 procent

30 maart 2020 | 14u32 | Gepost door redactie
KU Leuven verlaagt in april huurprijs studentenkamers met 50 procent
Studenten die een kamer huren in een residentie die beheerd wordt door de KU Leuven moeten voor de volgende huurmaand slechts de helft van de huurprijs betalen. Hiermee wil de universiteit de financiële druk op studenten en gezinnen in deze moeilijke tijden deels verlichten. De universiteit roept privé-verhuurders op om eveneens een voor hen draagbare solidariteit te tonen en ook een korting toe te passen op de huurprijs van hun studentenkamers.
Het bericht KU Leuven verlaagt in april huurprijs studentenkamers met 50 procent verscheen eerst op Leuven Actueel.

Als gevolg van de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, verblijven veel studenten op dit moment thuis. Veel studentenkamers staan dan ook leeg, en zullen ook nog een tijdje leeg blijven. Het onderwijs verloopt immers tot het einde van het semester online, en de overheidsmaatregelen werden verlengd tot 19 april.

De huidige maatregelen vormen echter geen overmachtsituatie die het huurcontract beëindigt. De contracten blijven lopen, ook als studenten thuis verblijven zolang de overheid dit voorschrijft. De KU Leuven is echter van mening dat hier wél sprake is van een onvoorziene en uitzonderlijke situatie, en begrijpt dat het betalen van de huurprijs van een studentenkamer voor veel studenten en gezinnen niet vanzelfsprekend is. ‘Ik ontving de voorbije dagen berichten die me rechtstreeks raken, als rector, maar ook als vader’, aldus rector Luc Sels. ‘Alleenstaande vaders of moeders met meerdere studerende kinderen die het financieel moeilijk krijgen, families die het uitgavenpatroon grondig moeten herzien doordat vader en moeder tijdelijk werkloos worden, studenten die hun opdracht als jobstudent zien wegvallen en de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen.’

Als eigenaar en beheerder van meerdere residenties in Leuven en Kortrijk wil de KU Leuven een signaal van solidariteit uitsturen. Om de financiële impact te verzachten, past de universiteit voor de volgende huurmaand een systeem van huurprijsvermindering toe voor alle studenten die een kamer hebben gehuurd in de residenties in beheer van de KU Leuven. Concreet kent de universiteit voor de volgende huurmaand een huurprijsvermindering toe van 50% voor alle studenten die een kamer huren in een residentie in beheer van de KU Leuven. Maandelijks wordt geëvalueerd of een verdere vermindering kan worden toegekend. De universiteit baseert zich daarbij op het verloop van de pandemie en volgt vanzelfsprekend ook de maatregelen die de overheid uitvaardigt. Ook wordt rekening gehouden met de andere extra kosten die deze crisis ook voor de KU Leuven met zich meebrengt.

‘Hiermee willen we een warm signaal geven in deze toch wat donkere dagen’, beklemtoont rector Sels. ‘We willen onze studenten en hun ouders niet in de kou laten staan, en met d, eze huurprijsvermindering de financiële druk op hun schouders deels verlichten. Dit is een ongeziene situatie die vraagt om solidariteit. Daarom nodigen we studenten en families die wat financiële ruimte hebben ook uit om de uitgespaarde 50% huur geheel of gedeeltelijk ter beschikking te stellen om andere studenten en gezinnen te helpen die het minder breed hebben. Een andere optie is om het geld te storten ten voordele van het cruciale onderzoek naar COVID-19 van de KU Leuven en UZ Leuven, dat ook alle steun kan gebruiken. Samen maken we het verschil, nu meer dan ooit.’

De KU Leuven kan de prijszetting op de privé-markt van studentenkamers niet aanpassen, maar roept alle verhuurders op de privé-markt op om een voor hen draagbare solidariteit te tonen en in de mate van het mogelijke een korting toe te passen op de huurprijs van hun studentenkamers.

Meer informatie over deze maatregel vind je op de website van Studentenvoorzieningen. Studenten met huisvestingsvragen of financiële problemen kunnen steeds terecht bij de Studentenvoorzieningen of Stuvo op hun campus.

Het bericht KU Leuven verlaagt in april huurprijs studentenkamers met 50 procent verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over