KU Leuven tekent concrete plannen uit voor juni-zittijd

8 April 2020 | 17u18 | Gepost door redactie
KU Leuven tekent concrete plannen uit voor juni-zittijd
“Ook in tijden van corona moeten studenten in juni examens kunnen afleggen,” stelde rector Luc Sels vorige week. Om dat waar te maken, werd een universiteitsbreed kader voor de komende zittijd ontwikkeld. Daarbij zal de KU Leuven extra locaties inschakelen, zoals de lokalen van de Leuvense voetbalclub OHL, de feestzalen van De Hoorn of de Brabanthal. Ook digitale tools zijn gewikt en gewogen.
Het bericht KU Leuven tekent concrete plannen uit voor juni-zittijd verscheen eerst op Leuven Actueel.

De universiteit heeft een duidelijk kader opgesteld met richtlijnen voor de juni-zittijd. Dat bepaalt onder meer welke examenvormen mogelijk zijn en hoe lang examens mogen duren. Concreet laat de universiteit vier examenvormen toe:

  • schriftelijke examens op de campus,
  • mondelinge examens met maximaal twee studenten die tegelijkertijd voorbereiden,
  • examens op afstand onder bepaalde voorwaarden,
  • evaluaties op basis van bijvoorbeeld een paper of masterproef.

Social distancing als  devies, ook tijdens de examenperiode

Ook tijdens de juni-zittijd zal de KU Leuven de corona-maatregelen strikt blijven opvolgen. Om de nodige afstand te kunnen garanderen, zullen studenten voor schriftelijke examens in de aula’s verder uit elkaar zitten dan gewoonlijk. Hiervoor zijn dus extra locaties nodig. Zo zal de universiteit examens inrichten in de restaurants van Alma, de bibliotheken, leercentra en sporthal De Nayer. “We zijn ook op zoek gegaan naar locaties buiten de KU Leuven,” zegt rector Luc Sels. “De zalen van voetbalclub OHL in Leuven, de feestzalen van De Hoorn en mogelijk ook de Brabanthal zullen tijdens deze zittijd dienst doen als examenlokaal.” Ook op haar andere campussen werkt de universiteit oplossingen op maat uit. Zo kan de universiteit indien nodig in Kortrijk gebruikmaken van het congrescentrum Xpo en wordt er in Brussel overlegd met het kunstencentrum BOZAR.

Daarnaast zal de KU Leuven haar examenmomenten spreiden in de tijd: “We hebben de examenperiode al met een week verlengd, tot 4 juli”, aldus rector Sels. “We zullen uitzonderlijk ook op zondag examens afnemen als het niet anders kan.” Zo kan de universiteit de beschikbare locaties maximaal benutten. Eerder stelde de rector al 30 april voorop als de datum waarop de studenten hun aangepaste examenplanning mogen verwachten, een timing die de universiteit ook strak aanhoudt.

Helemaal digitaal, maar niet zonder meer

De universiteit onderzocht ook welke digitale tools ze kan gebruiken om examens af te nemen. Daarbij is cruciaal dat de organisatie van examens maximaal fraudebestending is en de gebruikte technologie voldoende betrouwbaar. Alle online mondelinge examens en verdedigingen zullen gebeuren via Skype for Business, zoals dat ook de voorbije weken het geval was. “Deze omgeving draait volledig op onze servers en wordt door KU Leuven zelf beheerd”, zegt rector Sels. “Voor dit programma kunnen we dan ook de nodige garanties geven op het vlak van privacy en IT-ondersteuning en -beveiliging.”

De KU Leuven kiest er ook voor om geen proctoring software in te zetten voor haar examens. Dergelijke software maakt het mogelijk om studenten te controleren wanneer ze bijvoorbeeld van thuis uit deelnemen aan een examen. “Na grondige analyse hebben we besloten dat deze tools het risico op fraude onvoldoende uitsluiten”, aldus Sels. “Bovendien heeft de student voor een proctored exam infrastructuur nodig die we op een dergelijke korte termijn onmogelijk voor alle studenten kunnen voorzien.”

Samen over de meet

Met dit kader zet de universiteit de laatste rechte lijn in richting juni-zittijd. “Dit alles kan alleen maar slagen dankzij de inzet en steun van onze faculteiten en diensten, met steeds die zorg voor de student als centraal uitgangspunt,” zegt de rector. “Maar ook het werk en welzijn van zovele collega’s zijn in het spel. Meer dan voldoende redenen om nu doordachte keuzes te maken, binnen de krijtlijnen van de uitgetekende kaders, zodat we allemaal samen over de eindmeet kunnen.”

Het bericht KU Leuven tekent concrete plannen uit voor juni-zittijd verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over