KU Leuven studenten en racepiloot Bert Longin winnen Solar Challenge in Australië

17 oktober 2019 | 07u16 | Gepost door redactie
KU Leuven studenten en racepiloot Bert Longin winnen Solar Challenge in Australië
Het Belgische Solar Team neemt voor de allereerste keer de wereldtitel mee naar huis. Het team heeft 15 maanden lang gewerkt aan de BluePoint, de zonnewagen waarmee ze deelnamen. Het werd snel duidelijk dat het een challenge was en geen race, zelfs enkele ervaren teams haalden niet de finish.
Het bericht KU Leuven studenten en racepiloot Bert Longin winnen Solar Challenge in Australië verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het Agora Solar Team heeft donderdagnamiddag lokale tijd in Australië de Bridgestone World Solar Challenge in Australië gewonnen. Het was piloot Nelis Geurts die met de wagen over de eindmeet reed. Ook racepiloot Bert Login nam deel als piloot van de zonnewagen.

“We staan hier met het hele team aan de finishlijn te vieren”, vertelt Lynn De Haes van het Agoria Solar Team. “Het is de eerste keer dat we wereldkampioen zijn. We moeten nog even bekomen, maar vanavond zullen we een feestje bouwen in het Belgisch biercafé in Adelaide.”

Eerste wereldbeker

Het Belgische team kan met hun achtste deelname de wereldbeker mee naar huis nemen. ‘Het is echt een ongelooflijk gevoel om hier nu te staan aan de finishlijn, als wereldkampioen!’, vertelt Willem-Jan Claes. Gisteren werd al duidelijk dat het een nek-aan-nek race zou worden. Tijdens de voorlaatste racedag konden de belgen dankzij een slimme racestrategie hun tijdsverschil van 43 minuten zo goed als wegwerken. Met slechts 2 minuten en 27 seconden achterstand begonnen de studenten aan de laatste racedag. Het team nam ongeveer 250 kilometer voor de finish de eerste plaats in. ‘We hebben deze keer gefocust op de betrouwbaarheid en afwerking van de wagen, en dat loonde in deze race’ gaat Willem-Jan verder.

Tot de limiet

Het wereldkampioenschap is een challenge en geen race, dat is deze editie duidelijk geworden. Twee van de teams uit de challenger klasse, waar ook onze landgenoten in deelnemen, vlogen eerder in de race van de baan door een grote windvlaag. Deze ochtend is de voormalige wereldkampioen moeten stoppen door een brand in hun wagen.

Bij deze editie was het opmerkelijk hoe lang de topteams in elkaars buurt bleven. Andere jaren was de afstand tussen de teams na de tweede racedag al erg groot. Dat het WK zo spannend was, komt doordat de verschillende zonnewagens zeer sterk op elkaar lijken en de strategie van de teams gelijkaardig was. Dit veroorzaakte dat de teams hun wagen tot de limiet moesten drijven. Enkele teams gingen ook over deze limiet, wat zware gevolgen had. Door de vele testkilometers van de BluePoint, wist het Agoria Solar Team exact waar hun limiet lag en konden ze op die manier als eerste de finishlijn in Adelaide bereiken.

Omdat beelden soms meer zeggen dan woorden:

Het bericht KU Leuven studenten en racepiloot Bert Longin winnen Solar Challenge in Australië verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over