KU Leuven stelt uitreiking eredoctoraten uit

22 januari 2021 | 09u00 | Gepost door annpeeters
Inschrijven aan de KU Leuven kan voor het eerst volledig online
Door de coronapandemie past de KU Leuven de viering van haar Patroonsfeest aan. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog kunnen de uitreiking van de eredoctoraten en de traditionele stoet der togati niet doorgaan. Wel lanceert de universiteit op 2 februari een online platform met onder meer video’s en interviews met de vijf laureaten.

Naar aanleiding van haar Patroonsfeest bekroont de KU Leuven jaarlijks personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak. Zo zou de universiteit op dinsdag 2 februari 2021 een eredoctoraat uitreiken aan Zhenan Bao, Hans Clevers, Bruno Latour, Kate Raworth en Jimmy Volmink. Door het coronavirus moet de universiteit haar plannen echter bijstellen.

‘Ook in dit prille begin van 2021 moeten we ons helaas nog even plooien naar de grillen van het virus. Dat betekent dat de uitreiking van de eredoctoraten dit jaar helaas niet kan doorgaan,’ reageert rector Luc Sels. De viering van het Patroonsfeest met de traditionele stoet der togati en academische zitting wordt uitgesteld naar een latere datum.

‘Breken met een traditie doet pijn. Voor het eerst sinds Wereldoorlog Twee zullen we op ons Patroonsfeest geen eredoctoraten uitreiken. Maar we stellen uit, niet af,’ benadrukt rector Sels. ‘En we blijven de intentie van ons Patroonsfeest koesteren. Daarom zullen we op 2 februari 2021 onze vijf toekomstige eredoctores uitgebreid voorstellen via een nieuwe online platform met onder meer laudatiovideo’s van de promotoren, interviews met en dankwoorden van de laureaten. Op die manier willen we de bijzondere verdiensten van dit uitzonderlijke vijftal alvast in de spotlight zetten. De officiële uitreiking met een feestelijke en live ceremonie volgt op een latere datum.’

Het Patroonsfeest markeert traditiegetrouw de overgang naar een nieuw semester. ‘Meer dan ooit kijken we reikhalzend uit naar de komende maanden. Het is nog even op de tanden bijten, maar er is perspectief. We moeten ook nu samen blijven volhouden,’ besluit rector Sels.  

Lees meer over