KU Leuven stapt over op online onderwijs, uitgezonderd voor eerstejaarsstudenten

Online onderwijs
Op 3 november verscherpt de KU Leuven de coronamaatregelen voor al haar campussen. Voor de campus in Leuven is deze beslissing genomen in nauw overleg met de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani en de lokale crisiscel. Omdat de epidemie overal in Vlaanderen een vergelijkbare impact heeft, worden de maatregelen meteen doorgevoerd voor alle campussen. Lessen zullen zoveel mogelijk online gegeven worden, met uitzondering voor de eerstejaarsstudenten. Zij zullen waar mogelijk nog steeds les op de campus kunnen volgen, met de nodige veiligheidsmaatregelen.

Vanaf 3 november tot aan de kerstvakantie zal de KU Leuven haar onderwijs zoveel mogelijk online organiseren. Voor de eerstejaarsstudenten maakt de universiteit een uitzondering: hun lessen gaan nog steeds door volgens code oranje met contactonderwijs in beperkte bezetting. Ook opleidingsactiviteiten die niet online kunnen georganiseerd worden, zoals practica, oefeningen in pc-lokalen of labo-oefeningen blijven op de campus plaatsvinden. “Met deze werkwijze creëren we de impact die door een ’code rood' beoogd wordt’”, legt rector Luc Sels uit.

“De druk op het gezondheidszorgsysteem neemt sterk toe. We moeten dus doen wat we kunnen om de verspreiding van het virus in te dijken waar mogelijk”, zegt rector Sels. “Tegelijkertijd willen we de kwaliteit van ons onderwijs garanderen. We willen heel bewust de eerstejaarsstudenten ‘bij de les’ houden en maximaal ondersteunen in hun leerproces. Daarom organiseren we hun lessen nog steeds in code oranje, wat iets meer contactmomenten betekent. Ook onderwijsactiviteiten waarbij de kwaliteit online niet kan gegarandeerd worden, zullen op de campus blijven doorgaan.” 

De universiteit zal ook haar lokalengebruik herbekijken. Door lessen met veel studenten online te organiseren, komen grote aula’s en lokalen vrij voor kleinere groepen die zo nog veiliger on campus les kunnen volgen. 

 Deze strengere maatregelen gelden voor alle 13 campussen van KU Leuven. De campussen in Brussel en Schaarbeek schakelden vandaag al over naar code rood met een uitzondering voor de eerstejaarsstudenten, voor hen verandert er niets. 

Lees meer over