KU Leuven sluit vijfjarig contract af met Brugge om congressen daar te organiseren

aula
Tijdens corona werd door het stadsbestuur al nagedacht over de toekomst na de pandemie. Zo werd er extra budget voorzien voor het aantrekken van meer congrestoerisme, wat binnen het toerismebeleid vroeger niet altijd de nodige aandacht kreeg. 

Groot was de verbazing van gemeenteraadsleden Alexandra Roumans en Lien Degol (Open VLD) toen ze via de media vernamen dat KU Leuven een vijfjarig contract heeft afgesloten met de stad Brugge om hun congressen daar te organiseren. Vanuit stad Leuven is het muisstil hierover.

"We zijn een beetje jaloers op Brugge", zegt Degol. "Brugge heeft een prachtige concertzaal in het centrum die ideaal is voor congressen. En op wandelafstand is er een gloednieuw Meeting & Convention centrum gebouwd, voorzien van alle faciliteiten, zoals vergaderzalen, een beurshal, catering, parking voor de bezoekers. En op wandelafstand van winkels en horeca."

"Daarom kunnen we alleen maar hopen dat het nieuwe concertgebouw van Leuven ook geschikt zal zijn voor congressen", vult Roumans aan. "De concurrentie tussen de steden wordt harder, waardoor actie hoogstnodig is. Leuven heeft nochtans troeven genoeg. Maar het is geen goed teken dat een van de grootste en internationaal vermaarde organisaties van Leuven kiest voor een andere stad om een deel van haar congressen te laten doorgaan.”

Open VLD Leuven vraagt zich dan ook af wat er gebeurd is met het extra budget dat werd voorzien in 2020, dat exact zou moeten dienen om dit soort van toerisme te stimuleren.

"Dit geld zou volgens ons écht ter ondersteuning van het aantrekken van congressen naar Leuven gebruikt moeten worden", aldus Degol. "Congrestoerisme zorgt immers ook voor inkomsten voor horeca en handel. En, zoals bij het wereldkampioenschap wielrennen, is Leuven voor de congresbezoekers in de toekomst ook een echte toeristische bestemming met hun familie.”

De Open Vld-fractie diende daarom opnieuw (na haar eerdere vraag op de gemeenteraad) de vraag in naar een uitgebreide evaluatie van het plan rond congres- en zakentoerisme. Deze vraag zal worden behandeld in de eerst volgde commissie cultuur, die zal plaatsvinden in juni 2022. “We hopen alvast dat deze uiteenzetting ons wat wijzer kan maken in waar het geld voor dit plan precies naartoe gaat en wat de toekomstplannen zijn”, aldus Degol

KU Leuven nuanceert

"We willen óók vanuit Brugge nationale en internationale congressen en seminaries organiseren, en hebben daarvoor in maart een samenwerkingsovereenkomst met Stad Brugge en het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC) afgesloten", zegt Sigrid Somers, woordvoerder van KU Leuven. "Maar die samenwerking met Brugge en het BMCC komt niet in de plaats van of ten nadele van de samenwerking met stad Leuven als congreslocatie. Als breder kader voor onze samenwerking met Brugge – en met andere steden bij uitbreiding – wil ik nog even meegeven dat we naast Leuven ook campussen in negen andere steden hebben, waaronder in Brugge. Dankzij die Brugse campus is er ook die samenwerking en verwevenheid met het Brugse stadsbestuur, die we nu opentrekken naar onze congreswerking."

Lees meer over