KU Leuven legt Reuzegommers nieuwe sancties op

5 februari 2021 | 12u36 | Gepost door annpeeters
Sanda Dia
Het Gemeenschappelijk Bureau van de KU Leuven heeft als onafhankelijk beroepsorgaan de definitieve sancties vastgelegd tegen zeven studenten die betrokken waren bij de zaak-Reuzegom. De studenten worden weggestuurd en mogen zich voor een aantal jaren niet meer inschrijven aan de KU Leuven, sommigen definitief. Met deze stap zijn de tuchtprocedures van de universiteit afgerond.

Op 7 december 2018 overleed student Sanda Dia na de fatale Reuzegomdoop die op 5 december 2018 in Vorselaar plaatsvond. De KU Leuven-gemeenschap reageerde zwaar geschokt. Begin 2019, onmiddellijk na de feiten, voerde de universiteit tuchtprocedures tegen de betrokken studenten op basis van de beperkte informatie die op dat moment beschikbaar was. Ook het gerecht startte een onderzoek op.

In augustus 2020 vroeg en kreeg KU Leuven inzage in het strafdossier. ‘Het strafdossier bleek nieuwe elementen te bevatten waarover de universiteit eerder niet beschikte en die in strijd zijn met onze tuchtnorm’, zegt vicerector Onderwijsbeleid Tine Baelmans. ‘Onze tuchtnorm stelt eerbied voor de mens en voor de samenleving voorop. Wie zich als student inschrijft aan onze universiteit, verklaart zich akkoord met het tuchtreglement. Overschrijd je onze tuchtnorm, dan riskeer je een sanctie.’ De mogelijke sancties zijn een verwittiging, een ontzegging van het recht om aanwezig te zijn bij onderwijsactiviteiten, een voorlopige schorsing en/of tijdelijke wegzending, een weigering tot inschrijving of de definitieve uitsluiting.

Op basis van nieuwe elementen uit het strafdossier startte de KU Leuven tuchtprocedures tegen de zeven nog ingeschreven studenten die betrokken waren bij de zaak-Reuzegom. In eerste aanleg werden sancties opgelegd door de bevoegde tuchtcommissies. Deze bestaan uit de vicerector Studentenbeleid, de decaan van de faculteit van de betrokken student en een student. De betrokken studenten tekenden tegen deze beslissing beroep aan bij het Gemeenschappelijk Bureau van de universiteit dat als bevoegd beroepsorgaan voor deze zaak zetelde in de volgende samenstelling: de vicerectoren, de algemeen beheerder en de voorzitter van de Studentenraad KU Leuven. De rector en de vicerector Studentenbeleid maakten, net zoals bij de tuchtprocedures in 2019, geen deel uit van het beroepsorgaan en hebben niet deelgenomen aan de beraadslaging. ‘We hebben met de beroepscommissie nu p er student het dossier opnieuw onderzocht, de studenten gehoord en de definitieve sancties vastgelegd. De zeven studenten worden voor een aantal jaren weggestuurd, sommigen definitief’, zegt vicerector en voorzitter van de beroepscommissie Tine Baelmans.

Met de definitieve vastlegging van de sancties zijn de tuchtprocedures bij de KU Leuven nu helemaal afgelopen. Het beroep bij het Gemeenschappelijk Bureau is het hoogst mogelijke beroep bij de KU Leuven. ‘We beseffen dat geen enkele sanctie of procedure het verdriet om Sanda kan wegnemen’, zegt vicerector Baelmans. ‘Zijn overlijden laat bij vele mensen diepe wonden na. Tijdens de Reuzegomdoop is een groot drama gebeurd. Dat kan geen enkele procedure ongedaan maken, hoe graag we dat ook zouden willen. Nu de tuchtprocedures afgerond zijn en de definitieve sancties vastgelegd zijn, moeten we als universitaire gemeenschap het drama samen een plaats geven. We mogen Sanda en wat er gebeurde nooit vergeten.’

Lees meer over