KU Leuven kiest voor Bart Moeyaert als nieuwe huisschrijver

Bart Moeyaert
Foto: Susanne Kronholm.
Bart Moeyaert is vanaf volgend academiejaar de nieuwe writer-in-residence van KU Leuven. Hij treedt in de voetsporen van Annelies Verbeke en Saskia De Coster. Als huisschrijver van de universiteit zal hij onder meer een vak Creatief Schrijven geven voor masterstudenten, en met leden van de KU Leuven-gemeenschap nadenken over de notie van het ‘voltooide leven’.

De boeken, het toneel en de gedichten van Bart Moeyaert zijn sinds zijn debuut in 1983 door lezers van alle leeftijden ontdekt, wat hem een aparte plek geeft binnen de Nederlandstalige literatuur. Zijn werk is vaak bekroond, zowel in binnen- als buitenland, onder andere met de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil, de Deutscher Jugendliteraturpreis en de Norske Oversetterpremien. In 2019 won hij de internationale Astrid Lindgren Memorial Award. Zijn werk verscheen tot hiertoe in vijfentwintig talen. Moeyaert was Antwerps stadsdichter in 2006 en 2007, en werd in 2014 aangesteld als artistiek intendant van het project Gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016.

“We kijken uit naar de samenwerking met Bart Moeyaert, die na Saskia De Coster en Annelies Verbeke ondertussen onze derde writer-in-residence wordt", zegt Bart Raymaekers, rectoraal adviseur voor cultuur, kunst en erfgoed. "Het is een project dat we de voorbije jaren op een positieve manier hebben kunnen vormgeven, en dat we nu mooi kunnen voortzetten. Zo stimuleren we als universiteit bewust de connectie tussen kunst en wetenschap, verbeelding en onderzoek.”

Nét op het goede moment

Bart Moeyaert zal als writer-in-residence het vak Creatief Schrijven doceren aan de Faculteit Letteren. Het vak maakt deel uit van de masteropleidingen westerse literatuur, culturele studies en taal- en letterkunde, maar staat ook open voor studenten van andere opleidingen. Op basis van een motivatiebrief worden twintig studenten geselecteerd, die een semester lang met de auteur aan de slag gaan.

“Dit huisschrijverschap komt eigenlijk nét op het goede moment”, zegt Bart Moeyaert. “Twintig jaar lang was ik hoofddocent Schrijven aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. In 2021 heb ik bewust plaats gemaakt voor de jonge garde, het nieuwe vuur. Ik wilde mezelf tijd en adem geven, ook om me meer op het schrijven te richten. Toen kwam de vraag om writer-in-residence van KU Leuven te worden, en besefte ik dat ik blijkbaar écht iemand ben die jonge mensen om zich heen wil hebben. Dat is ook meteen het leuke aan het vak dat ik zal doceren: je moet er een motivatiebrief voor schrijven, dus ik kan echt aan de slag met mensen die geïnteresseerd zijn. Dat is fijn. Ik heb zin om door hen wakker geschud en uitgedaagd te worden.”

Zelf weer student

Bart Moeyaert zal verder een cultureel event cureren, en met leden van de KU Leuven-gemeenschap nadenken over de notie van het ‘voltooide leven’. “Het wordt een uitdaging om dat overkoepelend aan te pakken. Waardig ouder worden, voldoening scheppen in het geleefde leven, waardig sterven, kijken naar de stapstenen die je ontwikkeling hebben vormgegeven, enzovoort. Het onderwerp prikkelt me heel erg, ik vind het zeer waardevol om erover na te denken. Mensen verstarren vaak als het over de dood gaat. Natuurlijk is het ook een donker en verdrietig gegeven, maar een waar ik niet van wil wegkijken. Ik wil erover bijleren: ik verwacht zelf ook weer student te worden.”

Bart Moeyaert zal eveneens gelegenheidsteksten schrijven, gastlezingen geven en leesclubs begeleiden. De writer-in-residence selecteert de boeken waar studenten en personeelsleden zich op storten.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over