KU Leuven behoudt zevende plaats op wereldranking

25 oktober 2019 | 14u40 | Gepost door redactie
KU Leuven behoudt zevende plaats op wereldranking
Op de wereldranking van de meest innovatieve universiteiten prijkt de KU Leuven op de zevende plaats. Dat heeft Reuters bekendgemaakt. Onze universiteit is de eerste niet-Amerikaanse instelling in de lijst. Stanford University, MIT en Harvard bezetten de top drie.
Het bericht KU Leuven behoudt zevende plaats op wereldranking verscheen eerst op Leuven Actueel.

Elk jaar in oktober publiceert Reuters een ranglijst met de meest innovatieve universiteiten ter wereld. Die vult de Europese ranglijst aan die in april wordt uitgegeven en die al vier jaar lang door de KU Leuven wordt aangevoerd.

De ranking van Reuters is gebaseerd op verschillende parameters die de onderzoeksoutput van de instellingen in kaart brengen. Daarbij horen artikels in wetenschappelijke tijdschriften, maar ook patentaanvragen, waarmee een universiteit haar onderzoeksresultaten beschermt en commercialiseert.

Reuters prijst de instellingen in de top tien voor de steun aan onderzoekers om hun bevindingen te publiceren, patenteren en vermarkten. Het persagentschap belicht KU Leuven Research & Development (LRD), dat werd opgericht in 1972, en één van de eerste centra was voor de overdracht van kennis en technologie in Europa. Het centrum heeft de universiteit geholpen met meer dan 120 spin-off-bedrijven in uiteenlopende sectoren.

In zijn officiële communicatie geeft Reuters aan dat “de KU Leuven een groot volume van papers en patenten produceert, met een grote invloed op onderzoekers in Europa en de rest van de wereld.” Daarbij verwijst het persagentschap naar de ontwikkeling van een paneel dat waterdamp uit de lucht kan omzetten in waterstofgas. Na tien jaar onderzoek en ontwikkeling kan het paneel nu 250 liter waterstof per dag produceren.

“We zijn opgetogen dat de maatschappelijke en economische impact van het onderzoek aan de KU Leuven ook internationaal erkend wordt”, reageert rector Luc Sels. “De expertise van KU Leuven Research & Development (LRD) om nieuwe technologieën naar de markt te brengen, wordt terecht gelauwerd. Zij vormen, samen met alle betrokken onderzoekers, de basis van dit succesverhaal.”

Wereldranking meest innovatieve universiteiten 2019

  1. Stanford University (VS)
  2. Massachusetts Institute of Technology – MIT (VS)
  3. Harvard University (VS)
  4. University of Pennsylvania (VS)
  5. University of Washington (VS)
  6. University of North Carolina Chapel Hill (VS)
  7. KU Leuven (België)
  8. University of Southern California (VS)
  9. Cornell University (VS)
  10. Imperial College London (VK)

Foto KU Leuven – Rob Stevens

Het bericht KU Leuven behoudt zevende plaats op wereldranking verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over