Krakers in voormalige dierenvoedingswinkel in Leuven: "Wij willen met rust gelaten worden"

Lobo

Vrijdagochtend om 6 uur 's morgens kraakte een hoop krakers de 'Lobo', de voormalige dierenvoedingswinkel op de Aarschotsesteenweg in Leuven. "We richten een vrijplaats in, omdat die noodzaak er is. Een plek waar mensen kunnen creëren en organiseren, waar gelijkwaardigheid, coöperatie en wederzijdse hulp centraal staan", klinkt het bij de krakers, die anoniem wensen te blijven.

Zij geven aan waarom zij het pand kraakten. "De vastgoedmarkt in Leuven is ondraaglijk. Huren, kopen, organiseren, een zaak beginnen: de prijzen ontmoedigen. Tijdelijke ingebruikname en overheidsinitiatieven dekken maar een heel beperkt deel van de vraag. Ruimte alloceren is ofwel een financiële aderlating of een administratief doolhof, zowel voor de woningmarkt als voor ruimte voor eigen creativiteit en ontspanning. Projectontwikkelaars geven niets om de lokale noden en de politiek draait voornamelijk om haar eigen as", vinden de krakers.

"Er is veel gebeurd omtrent leegstand, huisjesmelken en stadsontwikkeling. We merken echter dat alleen een bepaald deel van de bevolking daar de vruchten van plukt. De rest wordt naar buiten geduwd. Daarom nemen we de ruimte. We willen geen stemmen, macht of middelen. We willen eigenlijk gewoon eens met rust gelaten worden", besluiten ze.

Wij vroegen het stadsbestuur om een reactie, maar kregen die (vooralsnog) niet. De Leuvense politie reageerde wel. "Wij zijn ter plaatse gaan kijken en hebben vastgesteld dat de openbare orde niet verstoord werd. Daarmee is de kous voor ons af. Als de eigenaar van het pand problemen heeft met de krakers, kan hij met ons contact opnemen en dan zullen we wel handelen. Maar dat is voorlopig dus niet aan de orde. Meer zelfs: wij hebben er geen goed zicht op wie de daadwerkelijke eigenaar van het pand is", zegt Mathieu Caudron, woordvoerder van de Leuvense politie. Volgens hem is het ook het enige kraakpand in Leuven momenteel. "Voorlopig hebben wij geen weet van andere gekraakte gebouwen. De Accosite heeft een tijdlang gefungeerd als kraakpand, en er was er ook eentje in de Schapenstraat. Maar op dit moment is -naargelan hetgeen wij weten- dit op de Aarschotsesteenweg het enige."

Lobo