Koppel oehoes gespot in Leuven-centrum

Oehoe Leuven
Er zit al enkele dagen een oehoekoppel in de Leuvense binnenstad. Best opmerkelijk, want oehoes zijn kwetsbare dieren. Maar ze laten zich de stedelijke omgeving welgevallen.

"Het koppeltje zit zo'n 15 meter van elkaar en roept de hele dag naar elkaar. Het is vooralsnog niet duidelijk of het om tamme of wilde oehoe's gaat. Omdat het om een beschermde diersoort gaat, geven we geen exacte locatie weer. De oehoe's zijn gevoelig aan verstoring. Kom je ze toevallig tegen of hoor je ze? Dan hou je afstand en kijk je eventueel of de diertjes een lint of riem aan de poot hebben. Als de vogel een riem draagt, is het een ontsnapt exemplaar. Mogelijks is één van de twee ontsnapt. Voorlopig lijkt het erop dat het mannetje geen riempje draagt", zegt vogelliefhebber en natuurgids Stijn Vranckx van NatuurgidsfeStijn.

Dat zou wijzen op een ongelooflijk toeval. "De roofdieren hebben een spanwijdte van twee meter, zijn zo'n 70 centimeter groot en wegen 4 kilogram. De oehoe is de laatste 15 jaar in opmars. Het zou het naar schatting een honderdtal jaar geleden zijn dat er een oehoekoppel in Leuven-centrum zat. In het Dijleland en het Hageland zitten al een tijdje een koppel oehoe's. Dat de vogel in een centrumstad zijn opwachting maakt is uniek voor België. In het Finse Helsinki is dat al een tijdje het geval. Als de oehoe's zich thuisvoelen, zullen ze langere tijd in Leuven verblijven. Dat zit namelijk in hun natuur", besluit Vranckx.

Oehoe
De mannetjesoehoe. Foto: NatuurgidsfeStijn
Oehoe
De vrouwtjesoehoe. Foto: NatuurgidsfeStijn
Oehoe
De vrouwtjesoehoe. Foto: NatuurgidsfeStijn