Kleuterschool Sint-Jan start met groeinesten

23 januari 2023 | 12u31 | Gepost door annpeeters
klas
Volgend schooljaar start de kleuterschool van de Sint-Jansschool aan de Mechelsevest met een vernieuwend concept: geen gewone kleuterklasjes meer maar 'groeinesten'.

Groeinesten zijn groepen waar kleuters van verschillende leeftijd bij elkaar zitten, leeftijdsgemengde klassen dus voor kinderen van 2,5 tot 5 jaar. De groep bestaat uit kinderen van verschillende niveaus, interesses en sterktes. Kinderen kunnen er opdrachten uitvoeren naar hun kunnen. Zo zullen sterke jongere kinderen meer uitgedaagd worden door aan te sluiten bij het aanbod van oudere kinderen. Ook voor een oudere kleuter die nog even een stapje terug wil gaan, is er ook op dit niveau een aanbod in de klas. Kleuters worden doorheen de dag  begeleid door de leerkracht, maar ook door elkaar. Samenleven met verschillende leeftijden bevordert de sociale ontwikkeling. In groeinesten zijn geen jaargrenzen meer.

Naar het eerste leerjaar

Om ervoor te zorgen dat kleuters op het einde van hun kleuterloopbaan veilig het nest kunnen verlaten, maakt de school werk van een doordachte overstap naar de lagere school. Naast het rijke klasaanbod zullen er nestoverschrijdende activiteiten aangeboden worden voor de kleuters die klaar zijn om naar het eerste leerjaar over te stappen.

Lees meer over