Kleurenbarometer geeft drukte in winkelstraten weer

29 november 2020 | 09u59 | Gepost door annpeeters
Kerstshoppen in Leuven, helemaal top!
Vanaf dinsdag zal stad Leuven de drukte in de winkelstraten meten en weergeven in een druktebarometer. Voor je gaat winkelen, kan je nakijken in welke winkelstraten het druk is en zo je bezoek aan Leuven plannen of uitstellen.

De druktebarometer werd deze zomer al gebruikt om uitstappen in eigen land te spreiden. Vanaf dinsdag zal ook stad Leuven een kleurenbarometer hanteren. 

Plekken waar het druk is, kleuren rood en zijn tijdelijk best te vermijden. De drukte wordt opgemeten door Politie Leuven en er worden ook stewards ter plaatse ingezet. Op de website van Stad Leuven en op sociale media zullen de winkelstraten met hun bijhorende kleurencodes gecommuniceerd worden. 

Bondgenotenlaan autovrij

Op zaterdagen en koopzondagen zal de Bondgenotenlaan verkeersvrij gemaakt worden. Om meer ruimte vrij te maken voor voetgangers en fietsers en plaats te maken voor wachtrijen aan winkels, zullen de bussen van De Lijn en ander gemotoriseerd verkeer tijdens het weekend niet door de Bondgenotenlaan rijden. De bussen zullen een alternatieve route door het centrum volgen. De maatregel loopt voorlopig tot eind december.

Communicatie
Ook nu ondersteunt de stad handelaars communicatief. In de winkels worden opnieuw posters en informatiefiches voorzien. Online zet de stad in op haar platform Leuven voor Ondernemers en werkt de stad samen met handelaarsverbond Liefst Leuven, waarmee ze samen de website Shoppen in Leuven beheert. Ook de communicatiecampagne ‘Koop het in Leuven’ loopt volop, om online, lokaal winkelen te promoten.

Decemberdrukte spreiden
“De drukte voor eindejaaraankopen wordt op deze manier goed gespreid”, legt schepen Geleyns uit. “Enerzijds kunnen klanten nu al beginnen met hun eindejaaraankopen. We halen zo de druk van de laatste decemberweken. Anderzijds zetten we nog altijd in op lokaal online winkelen.”

Leuven behoort tot één van de toeristische centra in het land, waar zondagsopeningen toegelaten zijn. De stad laat dit nu toe om winkelbezoeken zo veel mogelijk te spreiden in de tijd.

Blijf voorzichtig
Tegelijk vraagt het stadsbestuur iedereen om nog steeds voorzichtig en verantwoordelijk te zijn en om de federale maatregelen niet uit het oog te verliezen. “Het is en blijft enkel functioneel winkelen”, verduidelijkt schepen Geleyns. “Het is verplicht om alleen te winkelen en dat maximaal een halfuur.”

Winkels mogen een beperkt aantal mensen tegelijk binnen toelaten en de afstandsmaatregel en mondmaskerplicht blijft overal behouden. Stewards zullen worden ingezet om bezoekers te sensibiliseren en de weg te wijzen, en de politie zal erop toezien dat de regels worden nageleefd.

Lees meer over