Klaar voor het toeristisch fiets- en wandelseizoen in Leuven?

fietsen
De lente en het zomeruur zijn in het land, en Visit Leuven is klaar voor het toeristisch seizoen. Inwoners die hun stad willen (her)ontdekken en bezoekers van buitenaf kunnen terecht aan het onthaal van Visit Leuven voor tal van wandel- en fietstips en voor informatie over de bezienswaardigheden in de stad. Want ook in coronatijden valt er nog heel wat te zien en beleven in Leuven.

Naar jaarlijkse gewoonte stelt Visit Leuven tijdens het toeristische seizoen de monumentale kerken van Leuven open voor bezoekers. Vanaf 1 april zetten de barokke Sint-Michielskerk, de Sint-Geertruikerk, Sint-Kwintenskerk en Sint-Jan-de-Evangelist van Abdij van Park hun deuren terug open. In iedere kerk bieden infopanelen in vijf talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans) duiding, weetjes en achtergrondverhalen, over de architectuur, het interieur en de geschiedenis. Een team van suppoosten staat in voor het onthaal en aanvullende duiding.

“De kerken vormen in normale omstandigheden een belangrijke trekpleister in Leuven. Vorig jaar klokten we af op zo’n 8.000 bezoekers, voornamelijk uit eigen land, in onzekere omstandigheden toch een mooi aantal. We openen ze nu dus weer en starten het toeristisch seizoen met frisse moed” aldus Denise Vandevoort, schepen voor toerisme van stad Leuven. “Visit Leuven vindt het belangrijk om een zo breed mogelijk toeristisch aanbod te blijven aanbieden, zowel voor de Leuvenaars die hun eigen stad willen herontdekken als voor bezoekers van elders. Met museum M, de Sint-Pieterskerk, de universiteitsbibliotheek met toren, het Groot en Klein Begijnhof, het prachtig kerkelijk patrimonium, De Kruidtuin en vele andere groene parken heeft Leuven heel wat in huis om je op een aantrekkelijke manier te verwelkomen”, vervolgt Vandevoort.

Wandel- en fietsstad
Het afgelopen jaar stelde Visit Leuven een nieuw wandelboekje en een fietsbrochure samen. Beide uitgaves zijn nu te verkrijgen in een handig pocketformaat (voor respectievelijk 2€ en 1€) aan het onthaal van Visit Leuven in de Naamsestraat 3, 3000 Leuven.

De wandelingen voeren de bezoeker langs de absolute, niet-te-missen hoogtepunten van het historische centrum, onderweg passeer je tevens langs enkele verborgen hoekjes. Een basiswandeling van 4,8 km kan men uitbreiden met 2 extra routes die je richting Vaartkom en De Kruidtuin leiden of, net buiten de ring, naar de groene oase van Abdij van Park.

“Leuven is een compacte stad die men makkelijk te voet verkent, quasi alle belangrijke bezienswaardig-heden liggen op wandel- of fietsafstand van elkaar. Maar Leuven is, meer dan de 2,5 km2 binnen de ring, een ideale uitvalsbasis om de nabije of wijdere regio te verkennen, met de fiets sta je van het centrum meteen in het groen”, aldus Vandevoort.  

Visit Leuven stelt -in samenwerking met Toerisme Vlaams-Brabant- een brochure voor met vier fietslussen die vertrekken in de stad en die je in evenveel richtingen leiden op het Fietsnetwerk Vlaams-Brabant. Van knooppunt naar knooppunt fiets je richting het Kasteel van Horst, het Afrikamuseum in Tervuren of Werchter. Of je duikt helemaal onder in het groen van Heverleebos en Meerdaalwoud.  

Vlaanderenfietsland.be stelde het afgelopen jaar vast dat er tijdens de lente en de zomer door corona 40% meer gefietst werd in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Leuven voerde het lijstje van meest populaire fietssteden in Vlaanderen aan en had het populairste fietsknooppunt. Knooppunt 75 aan het Arenbergkasteel, werd het vaakst opgenomen in een fietsroute. Bovendien stonden maar liefst 4 Leuvense knooppunten in de top 10 van populairste fietsknooppunten van Vlaanderen.

Leuven biedt een perfecte combinatie van een vleugje erfgoed en cultuur én natuur, wat heb je als toerist in eigen land nog meer nodig ?”, besluit de Leuvense schepen van toerisme.   

Foto: Karl Bruninx 

 

Lees meer over