Kinderwerking Fabota bouwt aan de toekomst

4 december 2019 | 10u18 | Gepost door redactie
Kinderwerking Fabota bouwt aan de toekomst
Kinderwerking Fabota is een deelwerking van buurtwerk ’t Lampeke in Leuven. De kinderwerking heeft haar werking in de Riddersstraat. Om de werking te kunnen blijven garanderen, wordt er verbouwd.
Het bericht Kinderwerking Fabota bouwt aan de toekomst verscheen eerst op Leuven Actueel.

Bij Fabota wordt er gewerkt met kinderen en hun ouders uit de Ridderbuurt. Er is een breed aanbod aan spel, activiteiten en huiswerkbegeleiding, dit na de schooluren, op woensdagnamiddag en tijdens de schoolvakanties.

Daarnaast zijn er diverse projecten: circus, percussie, fietsen, tuinieren … Er is veel aandacht voor onderwijs en een sterke samenwerking met de buurtscholen. Fabota is ook een gezinsgerichte werking. Ook ouders hebben hier een duidelijke plek: ze worden binnen de werking ondersteund en betrokken via een oudergroep en gezins- en buurtgerichte activiteiten.

Van breigoed naar kinderspel

Kinderwerking Fabota maakt gebruik van twee gebouwen (het oude gebouw en de loods), een binnenplein en een speeltuin met volkstuintjes. Deze Fabota-site ligt een beetje verborgen, in een stille oase, achter sociale appartementen op de hoek van de Brusselse en de Riddersstraat. Vroeger was dit een breiwol- en ondergoedfabriek Fabota.

Stap per stap, in de jaren ’80 – ’90, werden beide gebouwen en het buitenplein omgebouwd naar de noden en de wensen van de kinderwerking. Eerst het oude gebouw. De loods was in deze periode enkel een opslagplaats voor materialen. Maar tussen 2010 en 2012 maakten ze van deze loods een nieuw gebouw met plaats voor twee leeftijdsgroepen en een polyvalente theaterzaal op de eerste verdieping.

Van het ‘oude’ gebouw ….

Na de realisatie van deze loods, het eerste grote nieuwbouwproject met openingsfeest op 13 mei 2012, was het ‘oude’ gebouw op de Fabota-site aan de beurt. “Dit was na jaren intens gebruik opgebruikt. Vochtig, koud en afgeleefd. Het voldeed niet meer aan de ecologische normen. Geen goede omstandigheden om kinderen in te laten spelen. Om gezinnen veiligheid, warmte en geborgenheid te bieden. Meer dan reden genoeg om alles grondig aan te pakken. Het grootste deel van het gebouw kreeg een stevige facelift. Voor een kleiner gedeelte drong een nieuwbouw zich op”, zegt Karin Nelissen, coördinator buurtwerk ’t Lampeke.

… naar een vernieuwd geheel

Het gerenoveerde gebouw biedt plaats aan een 40-tal kinderen (6 tot 9 jaar) die er dagelijks komen spelen. Het gedeelte nieuwbouw huisvest de klusjesploeg en dient ook als opslagplaats. “Met dank aan de buren, want we hebben hier een bouwlaag extra gerealiseerd. Een ruimte op de eerste verdieping, die we polyvalent kunnen inzetten voor kinderen, ouders en de begeleidersploeg. De grote werken zijn intussen afgerond. De nieuwe deuren en vensters houden nu al de eerste winterkou tegen. We zitten intussen in de afwerkingsfase”, zegt Karin Nelissen.

Duurzaam bouwen

“We kozen bewust om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Een duidelijke keuze voor degelijke isolatie en een groendak. Een keuze om gebruik te maken van eerlijke, duurzame en gezonde materialen.”

Samen met Saint – Gobain aan de slag

“Een sterke samenwerking tussen de sociale sector en de bedrijfswereld? Dat kan zeer zeker. We brengen hier graag de groep Saint-Gobain in beeld. Na onze fijne ervaringen met de Loods (het bouwproject in 2011-12) koos de groep Saint-Gobain (Gyproc, Isover en Weber) er voor om ook dit tweede bouwproject mee neer te zetten. Deze samenwerking is echt heel wat waard.
Zij bieden alle eigen materialen kosteloos aan. Meer nog, Saint-Gobain staat ons bij met hun expertise, zowel wat betreft de keuze van de materialen als het aanbieden van begeleiding bij de plaatsing van de producten. Daarnaast kwam de begeleidingsploeg van de groep Saint-Gobain zelf de plaaster- en gyprocwerken tot een mooi einde brengen.”

Ook d e stad Leuven duwt sterk mee

“Deze werken waren enkel mogelijk dankzij een grote financiële steun van de stad Leuven. Het is een grote meerwaarde dat de stad hier haar schouders onder zet met een substantieel bedrag. Zij maakt hierbij een duidelijke keuze om het middenveld te versterken. Kinderwerking Fabota en buurtwerk ‘t Lampeke kunnen hiermee de werking met kinderen en gezinnen duurzaam en kwalitatief verder uitbouwen.”

Het bericht Kinderwerking Fabota bouwt aan de toekomst verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over