Kinderen redden restjes tijdens Internationale Dag tegen Voedselverspilling

29 september 2021 | 16u56 | Gepost door annpeeters
koken
Vandaag 29 september, de Internationale Dag tegen Voedselverspilling, staat stad Leuven stil bij de grote hoeveelheid voedsel die jaarlijks wordt weggegooid. Om inwoners te helpen minder voedsel te verspillen, organiseerde de stad vandaag in samenwerking met Vlaco vzw en EcoWerf enkele activiteiten waaronder een workshop ‘koken met restjes’ voor kinderen.

Voedselverspilling heeft een groot aandeel in de wereldwijde CO₂-uitstoot. Enkele maanden geleden voerde FoodWIN vzw in opdracht van de stad Leuven nog een studie uit om de hoeveelheid weggegooid voedsel in Leuven in kaart te brengen. Uit de studie waarbij veertig gezinnen gedurende twee weken hun weggegooid voedsel wogen, bleek dat de deelnemers gemiddeld 29 kg voedsel per jaar weggooien. Stel dat elke Leuvenaar zoveel verspilt, komt dat voor Leuvense huishoudens neer op zo’n 2.953 ton verspild voedsel per jaar, ofwel 120 euro per Leuvenaar. Het voedsel dat wordt weggesmeten, komt overeen met een CO₂-uitstoot van 9.447 ton.  

Workshop en infosessie
De stad organiseerde deze namiddag in samenwerking met Vlaco en EcoWerf een kookworkshop voor kinderen om hen bewust te leren omgaan met voeding. Tijdens de workshop leerden de kleinsten hoe ze op een creatieve manier aan de slag kunnen met restjes.

“Elke deelnemer moest voor de workshop vier sneetjes oud brood en een stuk groente meebrengen. Bij huishoudens is het opvallend dat brood het vaakst wordt weggesmeten. Het wordt hard of het beschimmelt snel, maar er zijn zoveel opties om oud brood te verwerken. De kindjes maakten er vandaag bijvoorbeeld wafeltjes mee en balletjes voor in de soep, die gemaakt werd van de verschillende groenten”, vertelt Sabine Valkeners van Vlaco die de workshop begeleidde.

Vandaag om 19.30 uur is er ook een gratis webinar ‘Red de restjes’, georganiseerd door Vlaco, EcoWerf en alle Vlaamse afvalintercommunales. Tijdens het webinar krijgen de deelnemers tips om thuis hun voedselverlies te beperken. “We moedigen mensen aan om in huis en tuin afval zoveel mogelijk te verminderen. Leuvenaars vinden hier concrete tips voor in het Kringloopnieuws van EcoWerf, en kunnen daarnaast in oktober en november nog aansluiten bij een tiental online infosessies boordevol tips”, vult Jos Artois, diensthoofd communicatie bij EcoWerf aan.

Lees meer over