Kinderen met hersenverlamming hebben baat bij meer beweging

4 oktober 2019 | 11u52 | Gepost door redactie
Kinderen met hersenverlamming hebben baat bij meer beweging
Bij kinderen en volwassen met cerebrale parese (CP) of hersenverlamming verloopt de samenwerking tussen het centrale zenuwstelsel en de spieren moeilijk. Patiënten hebben daardoor moeite met normale bewegingen en houdingen. Toch is voldoende sport en beweging net heel zinvol voor CP-patiënten. Tijdens de ‘Move to Improve’-familiedag op zondag 6 oktober staat het belang van beweging bij cerebrale parese centraal.
Het bericht Kinderen met hersenverlamming hebben baat bij meer beweging verscheen eerst op Leuven Actueel.

Ondanks hun motorische problemen hebben patiënten met cerebrale parese veel baat bij lichaamsbeweging. “Door hun aandoening hebben onze patiënten minder kracht. Dat krachtverlies kunnen we compenseren door hen voldoende te laten bewegen. Door dat op een leuke, sportieve manier te doen, proberen we hen extra te motiveren. Want hoe moeilijker je kunt bewegen, hoe minder je beweegt. Een bijkomend voordeel is dat de patiënten door in groep te sporten minder sociaal geïsoleerd zijn”, zegt professor Anja Van Campenhout van het CP-referentiecentrum.

Cerebrale parese
Patiënten met cerebrale parese ondervinden problemen met normale bewegingen en houdingen. Ze hebben evenwichtsproblemen, problemen met spierspanning en maken onwillekeurige bewegingen. Andere symptomen die soms optreden, zijn epilepsie, leerproblemen, gezichts- en gehoorstoornissen en spraakproblemen. De aandoening wordt veroorzaakt door een letsel dat tijdens de ontwikkeling van de hersenen voor, tijdens of na de geboorte ontstaat.

‘Move to Improve’-familiedag
Op zondag 6 oktober van 13 tot 17 uur organiseren UZ Leuven en vzw Move to Improve een familiedag voor CP-patiënten met verschillende sportieve activiteiten, zoals voetbal, rolstoelbasket en een aangepast fietsparcours. Daarnaast kunnen kinderen ook workshops circustechnieken en cheerleaden volgen en ze kunnen knuffelen met de therapiedieren van Polly’s ranch for special kids. Er zullen ook verschillende wetenschappelijke projecten worden voorgesteld aan de hand van presentaties en posters.

Het bericht Kinderen met hersenverlamming hebben baat bij meer beweging verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over