Kinderen en jongeren met beperking proeven samen met Paralympiërs van G-sport

25 oktober 2021 | 11u07 | Gepost door annpeeters
groep
Op zondag 24 oktober mochten kinderen en jongeren met een beperking proeven van G-sport in het sportcomplex in Kessel-Lo. Parantee-Psylos, de Vlaamse sportfederatie voor personen met een beperking, organiseerde er in samenwerking met Tofsport Leuven haar jaarlijks Jeugdsportfeest. De kinderen beleefden op plezante wijze G-sport, en kregen dit jaar het bezoek van de Paralympiërs van Tokyo 2020.

Het jeugdsportfeest biedt een tofsportdag voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar met een fysieke beperking (rollers of stappers), verstandelijke beperking of jongeren met autisme en normale begaafdheid. Fun en beleving primeren tijdens deze dag die rijk gevuld is met verschillende sporten: rolstoeltennis, boccia, voetbal, zwemmen, judo, atletiek, basketbal…

Dit jaar maakten we er een speciale editie van: de paralympiërs die deelnamen aan Tokyo 2020 kwamen langs. Medaillewinnaars Peter Genyn (atetliek), Manon Claeys (para-dressuur) Ewoud Vromant (wielrennen), Griet Hoet en haar pilote Anneleen Monsieur (wielrennen) zijn enkele namen van de topsporters die meededen. De kinderen ontmoetten hen op de middag en mochten al hun vragen stellen aan de paralympiërs waardoor ze geïnspireerd raakten tijdens Tokyo 2020. In de namiddag sportten ze samen verder. 

Griet Hoet was in Tokyo goed voor brons in het tandemfietsen en kwam vol goesting naar het Jeugdsportfeest: “We zijn er graag bij want het is superbelangrijk dat kinderen sporten en bewegen. Als wij daar ons steentje toe kunnen bijdragen en hen kunnen inspireren en motiveren, dan doen we dat natuurlijk met plezier.”

“In Leuven willen we iedereen de kans geven om te sporten. Daarom ondersteunen we graag onze sportclubs om hun werking voor iedereen open te stellen. 17 sportclubs hebben reeds een G-sportwerking in Leuven en we stimuleren hen om deze verder uit te bouwen. Hiervoor voorzien we vanuit de stad passende financiële middelen. Want deelname aan een sportclub betekent voor iedereen een betere gezondheid en meer sociale contacten. En daar heeft in Leuven iedereen recht op”, zegt schepen van Sport Johan Geleyns.

“Parantee-Psylos geeft met de organisatie van het jeugdsportfeest, het jaar dat Leuven Europese sportstad is, extra glans. Dankzij de versoepelingen en de veerkracht van ieder ben ik dankbaar voor alle clubs, federaties en verenigingen die de afgelopen maanden alles uit de kast hebben gehaald om echt iédereen te betrekken bij sporten in Leuven.” En het is nog niet gedaan volgens schepen Geleyns: “Ook de komende maanden en jaren gaan we er nog een serieuze lap op geven.”

sport
sport

Lees meer over