Kinderen en jongeren delen hun dromen met Cosmogolem

cosmogolem
Begin mei streek een groot, houten kunstwerk van kunstenaar Koen Vanmechelen neer aan de Leuvense Vaartkom. De naam van het kunstwerk? Cosmogolem, een reus die toekomstdromen verzamelt en symbool staat voor kinderrechten. Nog tot september kan je hem al jouw dromen toevertrouwen.

Cie Tartaren heeft de Cosmogolem van Leuven uit zijn winterslaap gehaald en hem laten herrijzen midden in de stad, voor OPEK. Maar Leuven is niet de enige stad waar de Cosmogolem momenteel te vinden is. Ook in Genk, Diest en Anderlecht verovert de reus de jongste harten, dankzij Cosmogolem Connekt. Tijdens Cosmogolem Connekt kunnen kinderen en jongeren hun diepste gevoelens en wensen voor de toekomst creatief vormgeven via tekeningen, teksten, muziek… En ze delen die met hun leeftijdsgenoten in Leuven en andere steden dankzij de grote houten reus. Het thema is ‘Dream Notre Stad’. In Leuven gingen meerdere kinder- en jongerenwerkingen hier al mee aan de slag tijdens verschillende workshops. Schepen van cultuur Denise Vandevoort: “Het is mooi om te zien hoe kinderen en jongeren samenkomen rond hun toekomstdromen. De een droomt van snoep op school, terwijl de ander hunkert naar meer groen op straat, maar één voor één hebben ze een beeld van hun ideale toekomst. Dat ze dat beeld op een creatieve manier met elkaar kunnen delen is zo waardevol.”

De resultaten van de workshops kan je bekijken op zaterdag 15 mei. Dan heten we onze 4 meter hoge gast op gepaste manier welkom. Om 13 uur is er daarom ook een speciale editie van Uncut, het open podium voor rap, slam en spoken word van TRILL vzw. Het thema van deze editie is opnieuw ‘Dream Notre Stad’. Op het plein voor OPEK zal een podium staan waar DeBATTERIJ, Fabotastix en Fanfakids voor percussie en rap zullen zorgen, terwijl Adja Fassa, Khalda El Jack en Paul, Marie-Jo en Nicole van Seniorenslam hun dromen via spoken word vertalen. Double-u komt ook nog rappen. Host Shan Khaled praat alles aan elkaar en interviewt Leuven Zonder Racisme.  Door de coronamaatregelen mag er slechts een beperkt publiek van 50 mensen aanwezig zijn, maar je kan alles volgen via een livestream op Facebook. 15 mei is een onderdeel van een 4-daags feest voor kinderen in de 4 verschillende steden. 

Alle info rond het inhuldigingsmoment van zaterdag 15 mei vind je op de Facebookpagina van Uncut.

kunstwerk
if

Lees meer over