Kinderen bouwen een echt pijporgel

5 oktober 2019 | 19u51 | Gepost door redactie
Kinderen bouwen een echt pijporgel
In Leuven staan zowat 70 (pijp-)orgels, in kerken, kapellen, abdijen, kloosters en concertzalen. Een tiental van deze instrumenten gelden zonder meer als uitzonderlijk Vlaams erfgoed. Enkele orgels zijn een exponent van de recente evolutie inzake restauratie of nieuwbouw. In het stedelijk conservatorium en in LUCA School of Arts worden orgelcursussen ingericht om deze orgels te leren bespelen. Toch is ‘het orgel’ voor velen een nobele onbekende. Het Doe-orgel van Orgelkids Leuven brengt daar verandering in.
Het bericht Kinderen bouwen een echt pijporgel verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het is een bouwpakket in een leskist. In de leskist zitten alle onderdelen waarmee kinderen/jongeren/volwassenen zelf een orgel in elkaar kunnen zetten, onder begeleiding van een orgelmentor. De taken worden over groepjes verdeeld: het raamwerk in elkaar zetten, de pijpen sorteren, de toetsen sorteren. Daarna wordt alles samengebracht in het raamwerk: de magazijnbalg, de windlade, de toetsen en de pijpen. En dan… spelen maar!

Orgelkids Leuven heeft zo een Doe-orgel laten maken, geschikt om kinderen, jongeren, volwassenen te laten ontdekken hoe een orgel werkt. Het leuke is dat de kinderen dit orgel zelf in elkaar kunnen zetten. Orgelbouwer Wim Janssen heeft 10 jaar geleden bedacht, hoe dit voor kinderen aantrekkelijk en leerzaam kan zijn. De opbouw is logisch en het resultaat leert zeer veel over de werking van een echt pijporgel. Zo moet je natuurlijk uitgedaagd worden om vragen te stellen over de techniek en je moet er wel echt een liedje op kunnen spelen als het orgel in elkaar is gezet; het Doe-orgel heeft dat allemaal.

Het Leuvense instrument is nog maar het tweede Doe-orgel in Vlaanderen. Momenteel staat het in het stedelijk conservatorium van Leuven, waar de leerlingen er uitgebreid mee kunnen experimenteren. Het Doe-orgel wordt opgeborgen in twee handige flightcases en is te huur voor orgelprojecten in het onderwijs, voor workshops en voor orgelpromotie.

Orgelkids Leuven is een initiatief van Leuven Orgelstad en het Crignon Genootschap vzw.

Het bericht Kinderen bouwen een echt pijporgel verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over