Kinderdagverblijf DoRemy opent de deuren

DeRemy
De eerste kindjes maakten na de kerstvakantie kennis met het gloednieuwe Leuvense kinderdagverblijf DoRemy. Het gebouw ligt naast woonzorgcentrum Eduard Remy en biedt plaats aan 50 kinderen.

Op 12 september 2019 legde Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven, de eerste steen van het gloednieuwe kinderdagverblijf DoRemy. Deze week opende het gebouw, dat het neusje van de zalm is op het vlak van duurzaamheid, de deuren voor de eerste 7 kindjes die er naar de opvang komen.

Daar komen vanaf nu wekelijks enkele kindjes bij, zodat het kinderdagverblijf tegen de zomer op volle kracht zal draaien. Zorg Leuven hoopt dan ook in de zomer een openingsfeest te kunnen organiseren voor deze bijzondere nieuwe locatie, aangezien dit door de huidige veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus nu niet mogelijk is.

Duurzaam DoRemy

Duurzaamheid is de sleutel bij elk nieuw bouwproject van Zorg Leuven en de stad. De nieuwbouw DoRemy kwam er dan ook met zoveel mogelijk groene materialen en technieken, is uitstekend geïsoleerd en stimuleert duurzame mobiliteit in de buurt, bijvoorbeeld met een ondergrondse kus- en wegzone en een overdekte fietsenstalling waar ouders hun fietskar of buggy veilig kunnen parkeren.

Bovendien wordt de zorgsite in het centrum van de stad een plek waar de jongste én de oudste Leuvenaars elkaars buren worden. Op dezelfde locatie is immers ook het nieuwe Booghuys gebouwd, een innovatieve woonzorgformule voor personen met dementie, waar de bewoners ook heel binnenkort hun intrede gaan doen. En de kindjes hebben zicht op de tuin en vleugels van woonzorgcentrum Edouard Remy. Studies tonen aan dat ouderen langer fysiek en mentaal gezond blijven wanneer er kinderen in de buurt zijn. Daarom wil Zorg Leuven, met het samenbrengen van het Booghuys, Edouard Remy en DoRemy op één site, zo veel mogelijk verbondenheid tussen de generaties laten ontstaan. “De kindjes zullen eens een uitstapje kunnen maken naar deze woonzorgcentra, de ouderen kunnen op hun beurt een bezoekje brengen aan het kinderdagverblijf of genieten van de spelende kleintjes in de tuin”, zegt Bieke Verlinden.

Kinderopvangaanbod groeit dankzij masterplan

De bouw van het nieuwe kinderdagverblijf DoRemy maakt deel uit van het masterplan kinderopvang dat de stad Leuven in 2015 lanceerde, om in totaal 120 plaatsen kinderopvang bij te maken. De opdracht om dat in de praktijk uit te werken kwam toe aan Zorg Leuven, de welzijnsvereniging van de stad. Met de opening van DoRemy deze week, raakt dit masterplan stilaan voltooid.

“Nu zijn 118 van de in totaal 120 extra plaatsen die we beloofd hadden, gerealiseerd”, vertelt Bieke Verlinden. Daarmee groeide het opvangaanbod binnen Zorg Leuven op vijf jaar tijd van 399 naar 516 plaatsen. 199 plaatsen daarvan worden gerealiseerd bij onthaalouders aangesloten bij de Dienst voor Opvanggezinnen van Zorg Leuven. De uitbreiding van 200 naar 317 kinderopvangplaatsen bij de kinderdagverblijven betekent een groei van bijna 40%, een enorme inspanning. De laatste twee plaatsen van het masterplan volgen met de verhuis van kinderdagverblijf Heuvelhof naar een nieuwe locatie, tegenover buurt- en kinderwerking Casablanca in Lolanden. 

Huzarenstukje

“Op vijf jaar tijd op eigen krachten 120 extra plaatsen realiseren: geen andere stad doet ons dat na”, zegt Bieke Verlinden trots. “We hopen dat de Vlaamse overheid, die zelf in de komende vijf jaar 25 nieuwe plaatsen voorziet voor Leuven, deze lokale inspanningen valideert en dat we, door samen te werken, een aanbod kunnen bieden dat de behoefte aan opvang in onze stad dekt.”

“Goede kinderopvang is een recht van elk kind. De opening van DoRemy maakte me dan ook bijzonder trots. In deze prachtige, gloednieuwe locatie bieden we opnieuw zovele gezinnen een warme en liefdevolle opvangplek voor hun kindje”, besluit voorzitter en schepen Bieke Verlinden.

DoRemy
Foto's: Zorg Leuven

Lees meer over