Kinderartsen roepen op om op tijd medische hulp te zoeken voor kinderen

2 April 2020 | 19u58 | Gepost door redactie
Kinderartsen roepen op om op tijd medische hulp te zoeken voor kinderen
Recent verschenen in de pers enkele zeldzame berichten over enkele kinderen die in Europa of elders overleden aan COVID-19. “Dit raakt ons uitermate diep. Maar we moeten benadrukken dat deze zeldzame gebeurtenissen in overeenstemming blijven met de feitelijkheid dat COVID-19 bij kinderen in de regel een mild verloop kent. En daarnaast mogen we niet vergeten […]
Het bericht Kinderartsen roepen op om op tijd medische hulp te zoeken voor kinderen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Recent verschenen in de pers enkele zeldzame berichten over enkele kinderen die in Europa of elders overleden aan COVID-19. “Dit raakt ons uitermate diep. Maar we moeten benadrukken dat deze zeldzame gebeurtenissen in overeenstemming blijven met de feitelijkheid dat COVID-19 bij kinderen in de regel een mild verloop kent. En daarnaast mogen we niet vergeten dat er elk jaar ook aan griep en andere virale infecties kinderen overlijden, zij het eveneens zeer zeldzaam”, zegt  Prof. dr. Gunnar Buyse, diensthoofd kindergeneeskunde in UZ Leuven.

“Met dit bericht willen wij benadrukken dat een ernstige infectie door COVID-19 bij kinderen zeer zelden voorkomt. COVID-infecties bij kinderen verlopen in de overgrote meerderheid asymptomatisch of heel mild, en beduidend minder ernstig dan bij volwassenen. Koorts, hoest, keelpijn, spierpijn (griepachtige klachten) en diarree kunnen voorkomen, maar zelden is daarvoor een ziekenhuisopname noodzakelijk. Bij milde koorts en beperkte klachten kan men als ouder een koortswerend middel zoals paracetamol toedienen. Bent u als ouder ongerust omdat uw kind ernstiger symptomen vertoont (bijvoorbeeld kortademigheid of sufheid), neem dan onmiddellijk contact op met uw huis- of kinderarts, ook als het kind geen koorts heeft. Een meer uitgebreide lijst met alarmerende klachten en symptomen (-redenen om een arts te contacteren -) kan u ook terugvinden op de website van Kind en Gezin, deze lijst geldt overigens voor alle infecties bij kinderen.”

Uw huisarts, kinderarts en de diensten kindergeneeskunde in de ziekenhuizen kan u steeds contacteren bij twijfel of ongerustheid. “Men kan dan samen met u kijken of er nood is om met uw kind naar de raadpleging of het ziekenhuis te komen. Moest u de arts niet kunnen bereiken, en u bent ongerust, dan kan u met uw kind naar de spoedgevallendienst van het ziekenhuis komen. Wij zijn er om u en uw kind te helpen.”

Tenslotte, een belangrijke boodschap betreffende kinderen met chronische ziekten of kinderen met nieuwe acute problemen: “In alle ziekenhuizen en de private kinderartsenpraktijken werken wij doorheen de volledige organisatie met volledig gescheiden circuits voor COVID-19. Veilige zorg is dus gegarandeerd ook voor patiënten met gezondheidsproblemen die niets te maken hebben met COVID-19. Indien uw kind een belangrijk probleem heeft, stel dan het zoeken van medische hulpverlening niet uit!”

Het bericht Kinderartsen roepen op om op tijd medische hulp te zoeken voor kinderen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over