Katrien Houtmeyers (N-VA) stelt voor om aangifte geboorte vanuit ziekenhuis te regelen

26 augustus 2019 | 13u44 | Gepost door redactie
Katrien Houtmeyers (N-VA) stelt voor om aangifte geboorte vanuit ziekenhuis te regelen
Gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers (N-VA) stelt voor om de aangifte van een geboorte eenvoudiger te maken in Leuven. “Nu moet je binnen de 15 dagen aangifte doen bij de burgerlijke stand maar het zou veel beter zijn om meteen in het ziekenhuis de aangifte te kunnen doen”, klinkt het.
Het bericht Katrien Houtmeyers (N-VA) stelt voor om aangifte geboorte vanuit ziekenhuis te regelen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Een geboorte is een heuglijke gebeurtenis maar na de vreugde volgen uiteraard ook de administratieve verplichtingen. Momenteel moet je in Leuven de geboorte van een kind binnen de 15 dagen aangeven bij de burgerlijke stand in het Stadskantoor. Katrien Houtmeyers van N-VA lanceert nu een voorstel om ‘de procedure’ eenvoudiger te maken voor jonge ouders. “Voor jonge ouders zou handig zijn om de aangifte meteen op de afdeling in het ziekenhuis te kunnen doen”, aldus Houtmeyers die zelf moeder is van twee kinderen en twee pluskinderen. “Op die manier moeten de ouders de verplaatsing naar het Stadskantoor niet meer maken en hebben ze meer tijd om te genieten van de gezinsuitbreiding. In steden zoals Kortrijk en Genk is dit reeds van toepassing.”

Blijft de vraag: hoe ga je zo’n aangifte in het ziekenhuis praktisch organiseren? “Mijn voorstel is dat een medewerker van de burgerlijke stand een drietal halve dagen per week – uiteraard niet in weekends en op feestdagen – de aangiftes in het ziekenhuis zelf registreert. De aangifte kan ter plaatse worden gedaan door de papa of mama, of door beiden. Indien het koppel niet is gehuwd en de baby nog niet is erkend door de papa dan zouden beide ouders bij de aangifte aanwezig moeten zijn. Uiteraard moeten het geboorte-attest, de ID-kaarten van beide ouders, het trouwboekje of het attest van erkenning wel voorgelegd worden. Deze procedure zou zowel in UZ Gasthuisberg als in het Heilig Hartziekenhuis toegepast kunnen worden”, besluit Katrien Houtmeyers die pleit voor overleg met beide ziekenhuizen naar aanleiding van haar voorstel.

Intussen liet het stadsbestuur bij monde van schepen Dirk Vansina weten dat het open staat voor het voorstel. Meer nog, de stad is bezig met het invoeren van de regel.

Het bericht Katrien Houtmeyers (N-VA) stelt voor om aangifte geboorte vanuit ziekenhuis te regelen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over