Katrien Houtmeyers (N-VA): “Stad Leuven zal 4 uur gratis parkeren aan de Vaartkom dan toch opnieuw invoeren”

30 maart 2021 | 10u34 | Gepost door redactie
Katrien Houtmeyers
Nadat federaal parlementslid en Leuvens gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers (N-VA) vorige maand aankaartte dat het niet logisch is om enerzijds 100.000 euro te investeren in de verlenging van de shuttlebus tussen de Vaartkom en het centrum, maar anderzijds de flankerende 4 uur gratis parkeren aan de Vaartkom niet te verlengen, zal het stadsbestuur de 4 uur gratis parkeren aan de Vaartkom alsnog opnieuw invoeren. N-VA Leuven blijft erbij dat in de huidige coronatijden een uur gratis ondergronds parkeren in het handelscentrum een slimmere oplossing is, maar is niettemin tevreden dat het stadsbestuur alsnog bijstuurt en nu ook consequent opnieuw 4 uur gratis parkeren invoert aan de Vaartkom.
shuttle

Katrien Houtmeyers: “We zijn op zich niet tegen de Vaartshuttle, maar als deze niet de gewenste resultaten haalt, moet er bijgestuurd worden. Zelf zouden wij ervoor gekozen hebben minstens tijdelijk in te zetten op een uur gratis ondergronds parkeren in het handelscentrum. Zeker in de huidige context parkeren bezoekers van het Leuvense handelscentrum liever dichtbij. Het stadsbestuur maakte een andere keuze en koos ervoor om enkel te blijven inzetten op de shuttledienst en 100.000 euro te investeren in de verlenging ervan. Het stadsbestuur verlengde evenwel de flankerende 4 uur gratis parkeren in de Vaartkom niet. Dat is nochtans toch het minimum dat je als stad kan doen, als je je project terug op de rails wil krijgen en daar 100.000 euro belastinggeld van de Leuvenaars aan besteedt? Ik kaartte dit vorige maand aan en gisteren werd tijdens de gemeenteraad duidelijk dat de 4 uur gratis parkeren aan de Vaartkom dan toch zal verlengd worden. Ook al zouden wij tevens inzetten op laagdrempelig parkeren in het centrum, ik ben niettemin tevreden dat er alsnog wordt bijgestuurd en dat het stadsbestuur op ons aandringen dan toch consequent ook de 4 uur gratis parkeren verlengt.”

Subsidies

“Met de N-VA zullen we in de bres blijven springen voor de Leuvense ondernemer, want dat is nodig. Handel lijkt voor dit stadsbestuur geen prioriteit te zijn, wat nog maar eens duidelijk werd toen de provincie Vlaams-Brabant recent 130.000 euro vrijmaakte voor de versterking van 17 handelskernen. Gemeenten en steden kunnen tot 10.000 euro ontvangen voor dergelijke projecten, gaande van vitrinebestickering, pop-ups en cadeaucheques tot infrastructuurmaatregelen om de handelskern beter bereikbaar te maken. “Wat blijkt? Leuven heeft in 2020 geen enkele subsidieaanvraag ingediend en liep dus belangrijke inkomsten mis”, zegt Houtmeyers. “Dat is tekenend voor de stiefmoederlijke manier waarop de handel in Leuven behandeld wordt. Dit stadsbestuur heeft duidelijk andere prioriteiten, zoals openluchtzwembaden en het dekoloniseren van publieke ruimte.”

Nog pijnlijker wordt het als je weet dat de Leuvense handel zélf initiatieven nam om bezoekers aan te trekken. Zoals de 5.000 gratis parkeeruren en de cadeaubonnen ter waarde van 40.000 euro die de handelaars uitdeelden - kosten die ze zelf betaalden. Of de inrichting van etalages in de kerstperiode. “Voor al deze projecten hadden ze een subsidie tot 10.000 euro kunnen bekomen… Mocht de stad op zijn minst een aanvraag hebben ingediend.”

Lees meer over