Kapster schrijft open brief aan Minister van Volksgezondheid

18 maart 2020 | 10u01 | Gepost door redactie
Kapster schrijft open brief aan Minister van Volksgezondheid
Samira Barreto is in Leuven aan de slag als kapster. Ze vraagt zich af waarom de verscherpte coronamaatregelen niet van toepassing zijn op de kapperssector en schreef enkele dagen geleden een open brief aan Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
Het bericht Kapster schrijft open brief aan Minister van Volksgezondheid verscheen eerst op Leuven Actueel.

Haar open brief aan de minister:

Mevrouw de minister,
Geachte mevrouw De Block,

Via deze weg neem ik de vrijheid om u aan te schrijven in verband met de maatregelen die recent werden genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als kapster met heel wat jaren ervaring en een passie voor mijn beroep uit ik hierbij mijn bezorgdheid. Meer bepaald klaag ik het feit aan dat de genomen social distancing maatregelen niet gelden voor onze sector, die er toch één is waar mensen van alle leeftijden en lagen uit de bevolking zeer nauw met elkaar in contact komen.

Er wordt aangeraden om thuis te blijven. Mensen wordt gevraagd maximaal het openbaar vervoer te vermijden en afstand te bewaren.
Er wordt verwacht van mensen die slechts een beetje ziek zijn om thuis te blijven. Het is hartverwarmend om vast te stellen dat velen de oproep van overheid en experten zonder aarzelen gevolgd hebben. Solidariteit tonen en verantwoordelijkheid nemen zijn nu van belang willen we allemaal samen voorkomen dat de druk op onze gezondheidssector niet de pan uitslaat.

Misschien wist u dit al, maar als kapper is het onmogelijk om mensen te bedienen op meer dan twee meter afstand. Ons contact is fysiek en regelmatig. En we zitten met collega’s en klanten van diverse leeftijden en pluimage in één kleine ruimte. Kan u mij uitleggen waarom wij nog open moeten blijven en mensen bedienen wanneer andere economische sectoren hun deuren verplicht moeten sluiten, hoewel er daar minder fysiek en intens contact is ? U weet toch dat het risico op verspreiding groot is bij ons ? U besliste dat enkel de essentiële sectoren (winkels, voedingswinkels, apothekers,…) moeten openblijven tijdens deze crisis. Cinema’s, sauna’s, restaurants, café, tavernes, cultuurhuizen, concertzalen en andere, iedereen sluit de deuren. Hoort onze sector ook bij die essentiële sector en is de kans op verspreiding bij ons dan kleiner? Is het van levensbelang dat wij blijven draaien de komende weken ?
Want wees nu eerlijk, op afspraak werken en in het weekend een dag sluiten heeft toch geen enkel effect op het aantal klanten in een zaak, of op de spreiding in de agenda ? We mogen deze dag immers ruilen om een extra dag in de week te openen. Mijns inziens is er dus geen enkel element dat verzekert dat de verspreiding van het virus in onze kapsalons wordt voorkomen. Integendeel, nu gewoon haren blijven wassen, knippen en kleuren voor ons bijzonder gemengd klantenbestand is volledig asociaal, onverantwoordelijk en buitengewoon contraproductief als je het langs de reeds genomen maatregelen legt. Als u appel doet op onze burgerzin en verwacht dat ook wij ouderen en zwakkeren beschermen – maar bij uitbreiding dus eigenlijk alle burgers – dan moet u consequent durven zijn.

Wij zijn zelf met een team van vier collega’s en werken altijd op afspraak. Dat betekent dat we een continuïteit van ongeveer twaalf mensen hebben in het kapsalon op een kleine oppervlakte. Een volledige werkdag kunnen er gemakkelijk veertig tot vijftig mensen passeren. Wat als iemand ons onwetend besmet, wat als wij die besmettingen voortzetten? Hoeveel mensen zouden er wel niet in totaal besmet kunnen raken op slechts enkelen dagen ? Jullie advies is dat er niet meer dan één klant in het salon mag zitten.
Voor ons betekent dat er constant drie kappers zonder werk zitten. Dat we dagen van meer dan 14 uur moeten werken om alles gespreid te krijgen. Niet echt haalbaar lijkt mij. Dit advies druist volledig in tegen de maatregelen die voor zoveel sectoren wél gelden, namelijk thuis blijven en contact vermijden met mensen met wie je normaal niet in contact zou komen.

Als ik moet gaan werken volgende week zal het niet met een gerust hart zijn en het voelt alleszins als tegenstrijdig met de waarden en normen waar ik voor sta. Want ik denk hierbij vooral aan mijn medemens. Net als zovelen onder ons.

Hierbij dan ook de expliciete vraag om de maatregelen aan te scherpen wat betreft onze sector. Hopelijk heb ik u wat meer inzicht kunnen bieden in de manier waarop wij met mensen werken en ons mooie beroep met veel trots en plezier uitoefenen.

Mvg
Samira Barreto

Het bericht Kapster schrijft open brief aan Minister van Volksgezondheid verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over