Kankeronderzoeker Johan Swinnen begint aan een nieuwe looptocht

29 augustus 2019 | 10u15 | Gepost door redactie
Kankeronderzoeker Johan Swinnen begint aan een nieuwe looptocht
Kankeronderzoeker Johan Swinnen begon vanochtend aan een nieuwe looptocht. Hij kondigde zijn tocht niet vooraf aan, net zoals kanker zich ook niet aankondigt. Waar de tocht naartoe leidt, blijft nog onbekend. Hij wil in elke geval opnieuw een bijzondere fysieke uitdaging aangaan en elke dag 70 tot 100 km lopen.
Het bericht Kankeronderzoeker Johan Swinnen begint aan een nieuwe looptocht verscheen eerst op Leuven Actueel.

Centraal in zijn tocht staat de verbondenheid tussen mensen, in het bijzonder tussen kankerpatiënten en zij die om hen geven. Kleine beeldjes, gemaakt van klei, symboliseren deze verbondenheid. Wie dat wil, kan een beeldje aankopen en aan iemand opdragen. Voor elk beeldje zal Johan een eindje lopen. Zo zet hij zijn tocht verder, ‘beeldje bij beeldje’.

Alle opgedragen beeldjes worden met de armpjes tegen elkaar samen gezet, ‘beeldje bij beeldje’, in een etalage in Leuven, op de Bondgenotenlaan 81 (voorheen Huis Delsart). Zo ontstaat één groot symbool van verbondenheid. Na de tocht worden de beeldjes bezorgd aan de mensen voor wie ze bestemd zijn.

Met dit project wil Johan ook het Leuvens kankerinstituut, Kom op tegen Kanker en de Stichting tegen Kanker steunen. Tijdens zijn tocht zal hij een aantal projecten in de kijker zetten die hij een warm hart toedraagt en die het kankeronderzoek of de levenskwaliteit van patiënten bevorderen.

Drijfveer

Johan Swinnen (53) is kankeronderzoeker aan de KU Leuven. Zijn onderzoek spitst zich toe op de rol van lipiden (vetten) in kanker en hun rol in de ontwikkeling van een betere diagnostiek en een meer doeltreffende therapie. Johan is voorzitter van het Departement Oncologie en vicevoorzitter van het Leuvens kankerinstituut. Hij geeft ook les aan de KU Leuven en aan KULAK.

Toen in 2011 bij zijn jongste zoon Pieter een hersentumor werd vastgesteld, kwam de ziekte plots dichtbij. Johan beloofde om van Leuven naar Compostela te lopen als zijn zoon de kanker zou overwinnen. In de zomer van 2017 kon hij die belofte waarmaken. Met meer dan 850 brieven van en voor kankerpatiënten in zijn rugzak liep hij 2400 km in 33 dagen. Zijn persoonlijk initiatief voor Pieter groeide uit tot een grote publieke actie. Johan schreef ook twee boeken na de tocht: “De lange tocht: er is hoop in de strijd tegen kanker” (Borgerhof) en “Post voor Compostela” (Houtekiet).

Alles over de actie: www.beeldjebijbeeldje.be?utm_source=rss&utm_medium=rss en www.facebook.com/beeldjebijbeeldje?utm_source=rss&utm_medium=rss.

Het bericht Kankeronderzoeker Johan Swinnen begint aan een nieuwe looptocht verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over