Junior Vlad Van Mechelen is kanshebber op WK wielrennen na prima EK

Vlad Van Mechelen
WK
Zijn zevende plaats in de meerdaagse Vredeskoers en enkele andere prestaties van dit seizoen, met daarbij zelfs enkele zeges leverden eerstejaarsjunior Vlad Van Mechelen (17) uit Leefdaal een knappe WK-selectie op. Hij heeft misschien wat minder ervaring in een deelnemersveld met daarin een meerderheid aan tweedejaars. Toch is de tiener van het Cannibal Cycling Team (in het midden op de foto) van plan om er optimaal voor te gaan en wie weet een resultaat te scoren. Op het Europees kampioenschap in Trentino slaagde hij daar zeer recentelijk in met een knappe vierde stek.

“Na de Vredeskoers was ik die selectie beginnen verwachten. Ik viel niet uit de lucht, maar ik was tevreden met de WK-selectie omdat het een beloning is voor mijn sterk seizoen. Ik kom op dat WK ook veel teamgenoten tegen zoals renners uit Estland, Roemenië, Litouwen, Finland, Litouwen en Canada. De Vredeskoers was al een redelijke afspiegeling van het deelnemersveld, al verwacht ik dat er deelnemers uit Noord-Amerika een meerwaarde kunnen betekenen”, zo opent de renner uit de streek.

Oppassen voor de Noren

“Ik denk dat de winnaar zijn tenen zal moeten uitkuisen, want de omloop kent flink wat hoogtemeters. Dat het een spurt zou worden, die kans zit er altijd in. Er zitten wel veel sterke renners bij die geen spurt hebben en die er alles aan zouden doen om het niet in die richting te laten evolueren. Op dat vlak; een neen hebben ze, een ja kunnen ze eventueel krijgen”, vervolgt hij gemotiveerd. “Ik zie alleszins de Noren kortbij de titel komen. Wat er ook van is, bij de junioren zijn er enorm veel mogelijkheden. Op zich rijden we geen grote ronde door de Druivenstreek maar rondjes van dertien kilometer door en rond Leuven en dat is wel interessant om te volgen voor de kijkers langs de weg.”

Een grote hype

Van Mechelen vindt de toekenning van het WK aan Vlaanderen en meer specifiek Leuven terecht. “Het WK en de koers leven in de regio’s van Overijse en Leuven. Het is ook één van de mooiste streken in het land om met de fiets te rijden. Je had geen betere regio kunnen uitkiezen in België om het WK te laten plaats vinden. Ik verwacht naar dat WK toe een grote hype en veel belangstelling voor Team Belgium. Ik vind het zelf ook geweldig dat ik kan deelnemen aan een kampioenschap van dit kaliber doorheen eigen streek. Ik ben nu eerstejaarsjunior, het is misschien een jaartje te vroeg om deel te nemen. Als tweedejaars heb je immers veel meer ervaring en kansen om iets succesvols te kunnen ondernemen. Uiteraard heb je dat niet te kiezen. Ik hoop dat ik op dit wereldkampioenschap in eigen streek mezelf en iedereen die ik ken trots kan maken, daar zal ik alles voor doen! De ambitie is aanwezig”, besluit de snelle man die ook bergop goed meekan. 

In Trentino behaalde hij als eerste landgenoot op het EK een vierde plaats. Hij won de groepsspurt om deze eerste ereplaats naast het podium, een groepje van drie leiders was hem te snel en misschien ook te slim af.

Pronostiek WK profs:

1. Wout Van Aert

2. Sonny Colbrelli

3. Julian Alaphilippe

Vlad Van Mechelen

Lees meer over