Juf Gerd bedenkt elke dag creatieve activiteiten voor haar kleutertjes

22 April 2020 | 12u49 | Gepost door redactie
Juf Gerd bedenkt elke dag creatieve activiteiten voor haar kleutertjes
Gerd Ronsmans is al meer dan 30 jaar bekend als ‘juf Gerd’ in de Abdijschool van Vlierbeek. Ze is kleuterjuf van kindjes die voor de allereerste keer een school binnenstappen, de instappers van 2,5 jaar.
Het bericht Juf Gerd bedenkt elke dag creatieve activiteiten voor haar kleutertjes verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Ik herinner mij 13 maart – de dag dat de coronamaatregelen van kracht gingen – nog heel goed. Toen we hoorden dat ons wijkschooltje zou sluiten, voelde dat heel onwezenlijk. Ouders stelden allerlei vragen, maar wij konden geen antwoorden geven.” In de week daarop kwamen er nog veel kinderen naar de opvang, dus ook juf Gerd engageerde zich. Toen ze echter vernam dat de oudste leerkrachten naar huis moesten, omdat ze een verhoogd risico vormden, kwam dat hard aan. “Ik wou zo graag helpen, maar het kon niet.”

Gerd besloot om aan de slag te gaan in haar klas en elke dag voor school te werken, op welke manier dan ook. “Daardoor ontstond het idee om filmpjes en thuiswerkpakketten te maken voor mijn kinderen”, legt ze uit. Wat begon met een mail, groeide uit tot een voorleesfilmpje in de ene, en een aan huis geleverd thuiswerkpakket in de andere week. “Vandaag stuurde ik mijn kinderen een filmpje waarin ik hen de opdracht geef om thuis een tekening te maken voor iemand die heel hard moet werken in deze tijden. Een verpleegster, een dokter, een politieagent. Als ze de tekening ongemerkt op mijn dorpel leggen, mogen ze een paaseitje uit de pot nemen.”

“Het gaat over kleine dingen, maar voor die kleintjes is dat zo waardevol. Ik zou ze ook duizend kleurplaten kunnen sturen, maar wat hebben ze daar aan? Bovendien beleef ik hier zelf veel plezier aan. Ik wil ook mijn collega’s uit het lager en het middelbaar onderwijs een hart onder de riem steken: wat zij vandaag allemaal doen is fantastisch en allesbehalve gemakkelijk. Het effect van de coronamaatregelen op hun leerlingen is immers veel groter dan bij kleuters.”

En toch valt het juf Gerd op dat er ongelooflijk veel mensen positief blijven en hoeveel creativiteit deze tijden teweeg brengen. “Ik onthoud dat je met weinig materiaal zoveel kan doen. Kleine dingen worden groots. Deze tijd doet me ook nog maar eens beseffen hoe graag ik mijn job nog doe. Als 55-jarige heb je soms al eens last van kwaaltjes. Mijn motto als we terug naar school mogen? Niet te veel zeuren.”

Het bericht Juf Gerd bedenkt elke dag creatieve activiteiten voor haar kleutertjes verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over