Jongeren ondersteunen jongeren: studenten UCLL overhandigen bijna 6.000 euro aan TEJO-huis

2 februari 2023 | 14u34 | Gepost door annpeeters
tejo
105 studenten Organisatie en management van Hogeschool UCLL zetten zich in via hun eerste opleidingsproject voor TEJO Leuven; Therapeuten voor Jongeren.

Via 23 inzamelingsacties, haalden 105 studenten van de bachelor Organisatie en Management samen €5.917,25 op. De jongeren kozen er zelf voor om zich in te zetten voor TEJO, een vrijwilligersorganisatie die anoniem en gratis kortdurende therapeutische begeleiding biedt aan jongeren. Studenten Luna Truyen, Lien Borgions en Pauline Boogers overhandigden de cheque ter plekke: “We vonden, het heel fijn dat we dit voor TEJO konden doen. Je weet dat het bedrag een verschil maakt en dan ben je extra gemotiveerd om je best te doen. We staan volledig achter het TEJO-huis en iedereen die er hulp zoekt. Die eerste stap zetten is niet makkelijk maar maakt een wereld van verschil.”

De nood aan onmiddellijke therapeutische begeleiding blijft groot. Sinds de opstart (in september 2019) kregen meer dan 1000 jongeren therapeutische begeleiding, waaronder 40% studenten. ​ Elke week zetten 5 jongeren de eerste stap om hulp te vragen. In 2022 waren dat er 330 in totaal. ​ “Het idee dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk is een enorm hoge lat die door onze cultuur gecreëerd wordt. Dat brengt veel druk met zich mee", aldus Filip Mels van TEJO Leuven. “Naast financiële hulp, weten meer jongeren via de acties van deze studenten weten dat ze bij ons terecht kunnen.”

Samen in beweging
Het bedrag werd opgehaald via een grote variatie aan acties. Studenten kozen voor events zoals karaoke-, quiz- en fuifavonden tot de verkoop van onder meer kant-en-klaar kotpakketten. Er waren twee voorwaarden om een idee uit te werken: het moest realistisch en haalbaar zijn. Dat laat ruimte voor veel creativiteit. De groep van Luna, Lien, Pauline, Floor en Emma koos voor een verkoop van tweedehandskledij. “We zijn begonnen met een post-it sessie waar we al onze gekke ideeën opschreven”, aldus Luna. “Daaruit kozen we de meest haalbare dingen, want uit die zotte dingen komen er zeker ook goeie ideeën.“

18 van de projecten werden georganiseerd door eerstejaarsstudenten van het keuzetraject Event-en Projectmanagement. Voor hen was het de eerste omzetting van alle geleerde kennis in de praktijk. “Dat houdt vrij veel in; realistisch plannen, een budget opstellen, risico’s inschatten, projectgrenzen afbakenen, mijlpalen aftekenen, …”, licht docent en coach Els Talloen toe. Pauline vult aan: “We hebben ook geleerd om duidelijk te communiceren naar àlle betrokkenen. Ook de uitbaters van de Dokteur, onze gratis eventlocatie voor de tweedehandsverkoop, zagen het erg groots.”

Zonder wachtlijsten
Na wachttijden in april en mei, verzekert TEJO inmiddels hun werking met 31 therapeuten en 21 medewerkers. Ze ondersteunen ook diegenen die nood hebben aan een langer traject. “Gelukkig neemt het aantal therapeuten dat bereid is om vrijwillig enkele uren per week gratis therapeutische begeleiding te geven toe”, zegt Luc Deneffe van TEJO. “Ze vinden het fijn deel uit te maken van ons team en staan klaar om met de hulpvraag van jongeren aan de slag te gaan.”

De zesduizend euro zal besteed worden aan de jaarlijks kost van 40.000 euro die nodig is om het Leuvense TEJO-huis te runnen. Luc Deneffe van TEJO Leuven: “De Stad Leuven heeft voor de komende jaren een engagement uitgesproken voor de helft van dat bedrag. We kijken dus naar giften van burgers om de andere helft te realiseren. Met de inzet van de studenten van UCLL zijn we weer een eind op weg.” 

Een UCLL-delegatie mocht het resultaat van hun werk deze week overhandigen. 

Lees meer over