Jongeren gaan massaal uit de bol op Dag van de Jeugdbeweging

22 oktober 2021 | 09u07 | Gepost door annpeeters
dag van de jeugdbeweging
Alle leden van Leuvense jeugdbewegingen waren vanochtend vroeg uitgenodigd in park De Bruul om er de kracht van jeugdbewegingen in de kijker te zetten. Wie in zijn of haar jeugdbewegingsuniform opdaagde, werd getrakteerd op een lekker ontbijt. De stad Leuven wil op die manier al deze  jongeren bedanken  voor het grote engagement en de waardevolle inzet die ze leveren. “Het is dankzij hen dat heel wat jonge kinderen het hele jaar door kunnen spelen en genieten en dat verdient een dikke pluim”, aldus schepen van Jeugd Dirk Vansina (CD&V). Leuven stelt bovendien alles in het werk om ook jongeren met een migratie-achtergrond of een beperking warm te maken voor de jeugdbeweging.  

Met de steun van MIJNLEUVEN, het jongerenlabel van de stad Leuven, maakten de Leuvense jeugdbewegingen er vanochtend een groot feest van op de tonen van twee jonge Leuvense dj’s. "Dit is het minste wat we voor hen kunnen doen. Al het harde werk en inzet moet beloond worden, zeker na het voorbije jaar waarin ze veel extra inspanningen leverden tijdens de pandemie. Daardoor konden ze toch nog coronaveilige activiteiten en kampen organiseren", zegt schepen van Jeugd, Dirk Vansina.

Jeugdbewegingen populairder dan ooit

Meer dan 275.000 jongeren zijn momenteel lid van een jeugdbeweging in Vlaanderen, een recordaantal. “Ook in Leuven zien we deze trend. Er zijn zo’n 25 jeugdverenigingen wiens ledenaantal de laatste jaren alleen maar toenam. Het resultaat daarvan is dat ze in Leuven samen meer dan 5.000 leden tellen", vertelt Vansina.

Iedereen hoort erbij

”De jeugdbeweging is iets typisch Vlaams en daarom vaak onbekend bij ouders en kinderen met een migratieachtergrond. We werken daarom met voorbeeldfiguren in de animatoren- of leidingsploegen die kunnen tonen dat iedereen welkom is in de jeugdbeweging en op het speelplein”, zegt Vansina. “Vrienden maken en ravotten met anderen is zo belangrijk in de ontwikkeling van een kind dat we alle kinderen de kans moeten geven hier aan deel te nemen.”

In Leuven zijn er vijf jeugdbewegingen specifiek voor kinderen en jongeren met een beperking. Akabe Heverlee, Intakt (Scouts St. Paulus) en Akabe Wezenplein bestaan al verschillende jaren. Recent  zijn er twee nieuwe bijgekomen: Akabe Scouts Boven-Lo en Todos van Chiro Hekeko. Dirk Vansina: “Daar ben ik enorm blij mee. Want ook kinderen met een beperking zijn welkom in de jeugdbeweging.” Akabe is een echt scoutsbegrip en staat voor ‘anders kan best’. Chiro Hekeko kiest voor de term ‘todos’, Spaans voor ‘iedereen’. En dat is het doel van Akabe en Todos: zorgen dat iedereen een plekje krijgt in een jeugdbeweging.  Meer info over deze werkingen vind je op: www.mijnleuven.be/akabe.

Buurtbewoners vroeg wakker

Toch was niet iedereen blij met de Dag van de jeugdbeweging. Buurtbewoner Roel De Meu was al wakker vanaf 5 uur. "En met mij de hele buurt, terwijl ik woon aan het Marrainenplein. Wij betalen genoeg om rustig in Leuven te wonen, niet om vanaf 5 uur wakker gemaakt te worden. Leuven is niet enkel van lawaaimakers. Dit lawaai ging toch mijn petje te boven", klinkt het. Volgens de Leuvense politie hadden de jeugdbewegingen toestemming om vanaf 5 uur aan de opbouw te beginnen. De muziekactiviteiten waren vanaf 7 uur toegelaten.

jongeren
jongeren
jongeren

Lees meer over