Jonge activisten gaan uit de kleren voor body positivity

16 september 2019 | 09u42 | Gepost door redactie
Jonge activisten gaan uit de kleren voor body positivity
Woensdag 25 september om 14 uur trekt een groep body positive activisten – allemaal vrouwen en mannen met verschillende vormen en maten – naar het centrum van Leuven voor een stil protest en een catwalk. Het doel? Meer bewustzijn creëren rond zelf- en lichaamsbeeld.
Het bericht Jonge activisten gaan uit de kleren voor body positivity verscheen eerst op Leuven Actueel.

Tijdens het protest dragen de deelnemers niets anders dan onderkleding en een blinddoek; die staat symbool voor het verhaal dat elke deelnemer met zich meedraagt, maar dat niet op het eerste gezicht te zien is. Dat verhaal krijgt eveneens een plaats binnen het protest: ook borden waarop de deelnemers hun persoonlijke ervaring kunnen schrijven worden er tentoongesteld. Het geheel leent zich dan ook goed voor sprekende reportages of filmbeelden.

Passanten en supporters worden aangemoedigd de interactie met de deelnemers aan te gaan: met stiften kunnen zij de deelnemers letterlijk en figuurlijk een hart onder de riem steken door een hartje te tekenen of een bemoedigende boodschap te schrijven op de lichamen van de deelnemers. Het gaat dus om een evenement waarvan de interactie met passanten een onontbeerlijk onderdeel is.

Een tiental activisten neemt deel aan het protest, dat om 14 uur van start gaat aan het standbeeld van Dorre Den Bakker (kruising van Diestsestraat en Vaartstraat). Dat protest wordt om 16 uur gevolgd door een catwalk.

Body positivity is een opkomend fenomeen in Vlaanderen, dat ook in de rest van de wereld veel aanhangers kent. En da’s maar goed ook, want in een maatschappij waarin jongeren zich meer dan ooit blootstellen aan het oordeel van de wereld, en waarin er vaak een vertekend beeld van een “mooi” lichaam heerst, kan ons zelfvertrouwen wel een duwtje in de rug gebruiken.

Om komaf te maken met dat negatieve zelfbeeld, besliste Kilien Natens om werk te maken van een fotoproject waarbij ze het lichaam puur in beeld brengt. Dat project, Chair Chaude, vormde meteen de basis voor The Blind Body Positive Protest. Ruby Glazenmakers, Romy Schlimbach en Gaëlle Wauthier, die eerder al deelnamen aan Chair Chaude, ontfermen zich nu mee over de organisatie van The Blind Body Positive Project.

Concreet
Wanneer: woensdag 25 september vanaf 14 uur (protest) en vanaf 16 uur (catwalk)
Waar: Dorre Den Bakker, Diestsestraat, Leuven

Het bericht Jonge activisten gaan uit de kleren voor body positivity verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over