JONGCD&V vraagt promotie Europees stemrecht voor jongeren in Leuven

Sociale coalitie in Oud-Heverlee
Vanaf deze maand kunnen minderjarigen vanaf de leeftijd van 14 jaar zich registreren om te mogen stemmen bij de verkiezingen van 2024.

In 2024 mogen jongeren, indien ze 16 jaar of ouder zijn op de verkiezingsdatum, voor het eerst stemmen als 16- of 17-jarige in ons land. Deze regeling is enkel van kracht voor de Europese verkiezingen. Voor alle andere verkiezingen blijft de leeftijdsgrens voorlopig op 18 jaar staan.

JONGCD&V Leuven roept het Leuvens stadsbestuur op om actief werk te maken van een promotiecampagne om deze nieuwe groep van ‘eerste kiezers’ te informeren. “Te vaak noemt men jongeren ‘de toekomst’, maar jongeren zijn er nu, op dit moment. En ze hebben een stem die het waard is om gehoord te worden”, zegt Leuvens JONGCD&V-voorzitter Ruben Geleyns. “Het is belangrijk dat ze daarbij voldoende informatie krijgen om ten volle te kunnen deelnemen aan onze democratie als ze dat zelf willen.”

JONGCD&V – en bij uitbreiding CD&V – is al langer voorstander van stemrecht op 16 jaar. “Het is een verhaal van kansen geven. Geen enkele jongere zal worden verplicht om voor 18 jaar te gaan stemmen. Het is iets waarmee we geïnteresseerde jongeren de kans willen geven om hun stem te laten horen. Uiteindelijk zullen zij als jongste kiezers het langst beïnvloed worden door de beslissingen die vandaag genomen worden.”

“We vinden het belangrijk dat jongeren hun recht op de democratie zouden kennen. Zeker in een stad als Leuven, die niet zonder verdienste is op vlak van jongerenbeleid. Anders zouden we nooit tot Jeugdstad van Vlaanderen uitgeroepen zijn in 2017. De Leuvense CD&V-jongeren pleiten daarom voor een gerichte informatiecampagne voor de Leuvense jongeren tussen de 14 en 17 jaar, met neutrale overheidscommunicatie op maat van de jeugd. Laat het een uitdaging zijn voor Leuven om zoveel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen en de democratie ook bij de volgende generatie veilig te stellen. Daarbij ziet JONGCD&V Leuven ook opportuniteiten is partnerschappen met jongerenorganisaties in de stad, zoals het georganiseerd jeugdwerk."

Om te kunnen stemmen voor de Europese verkiezingen in 2024 dienen de jongeren zich eerst te registreren, dat kan vanaf 14 jaar. Maar het stemrecht gaat pas in indien je op de verkiezingsdatum in juni 2024 16 jaar of ouder bent. Met die aanvraag worden ze ingeschreven op de kiezerslijst van de gemeente. “Eens inschreven, ben je verplicht om te gaan stemmen. De procedure is op zich niet al te moeilijk. Maar er zijn kansen om te faciliteren door op evenementen met een jong publiek een handje te helpen met de registratie en dit aan te bieden. Zonder dwang, zonder verplichting. Jongeren moeten uiteindelijk zelf de keuze maken. We gaan uit van verantwoordelijkheidszin, zeker als ze willen participeren aan de democratie.”

Hoe jongeren zich kunnen inschrijven om te stemmen voor de Europese verkiezingen kan je hier lezen: https://verkiezingen.fgov.be/kiezers-hoe-inschrijven/stemrecht-voor-16-18-jarige-belgen 

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over