JONGCD&V Leuven wil gepersonaliseerde zitbanken en bomen introduceren in Leuven

25 november 2023 | 11u34 | Gepost door annpeeters
Sander
In het buitenland is het een bekend fenomeen: een gepersonaliseerde zitbank of boom met een boodschap erop. JONGCD&V wil het idee om op die manier overledenen te herdenken introduceren in Leuven.
In het buitenland is het een bekend fenomeen: een gepersonaliseerde zitbank of boom met een boodschap erop, ter ere van een overleden dierbare, geliefde of andere persoon. Dit eerbetoon van familie en vrienden biedt een manier om een persoon te herdenken of te eren op een plek die betekenisvol is. JONGCD&V Leuven wil graag onderzoeken of deze cultuur ook in Leuven geïntroduceerd kan worden. "Wij geloven dat dit een meerwaarde kan bieden voor mensen in rouw", aldus de christendemocratische jongeren.

Hoewel dit idee niet nieuw is, ook niet in Leuven, is er op dit moment geen officieel kader of mogelijkheid om als Leuvenaar een dergelijk eerbetoon aan te vragen. Sander Vanmaercke van JONGCD&V Leuven legt uit: "Een bekend voorbeeld is de bank op de Grote Markt met het koperen plaatje ter ere van de bekende Leuvenaar Jokke Kerkhofs. Maar er is geen formele regeling om als inwoner van Leuven een vergelijkbaar eerbetoon aan te vragen." Tijdens een inspiratiebezoek aan Oostenrijk, waar de jonge christendemocraten meerdere banken en bomen aantroffen die waren opgedragen aan personen, ontstond het idee om dit ook in Leuven te realiseren. "Het zorgt niet alleen voor een opfleuring van de stad, maar versterkt ook het gemeenschapsgevoel door de namen van de inwoners van Leuven zichtbaar te maken in het straatbeeld", aldus Vanmaercke. "Mensen hebben behoefte aan een tastbare plek in de openbare ruimte om te rouwen, herinneringen op te halen of gewoon om iemand te eren of te vieren. Een gepersonaliseerd plaatje op een bank of boom biedt hiervoor de perfecte mogelijkheid. Het is discreet maar zichtbaar voor wie het weet of er aandacht voor heeft."

Het is echter niet de bedoeling dat de bank of boom eigendom wordt van de aanvrager, volgens de visie van de CD&V-jongeren. "Nee, het blijft publiek domein en de kosten die hieraan verbonden zijn, moeten geïnvesteerd worden in het openbaar domein. We willen mensen alleen de mogelijkheid bieden. Als dit succesvol kan zijn in vele Engelse dorpen - waar zelfs hele nieuwe banken worden besteld en geplaatst om een persoon te eren - waarom dan niet in Leuven?", concludeert Vanmaercke.

Lees meer over