Jeanne Devos krijgt raamtekening op Stadskantoor

Jeanne Devos
Het 11.11.11-comité van Leuven heeft lokale changemaker zuster Jeanne Devos gehuldigd met een raamtekening op het Stadskantoor.

Wereldwijd wordt het changemakers, personen en organisaties die werken aan een betere wereld moeilijk gemaakt. Daarbij komt de vrijheid van meningsuiting steeds meer onder druk te staan. Changemakers streven naar een duurzame, leefbare toekomst waarin iedereen een plaats krijgt en zijn belangrijker dan ooit.

Zuster Jeanne Devos zette zich in India decennialang in voor de rechten van huispersoneel, de “domestic workers”. Ook zij werd vaak de mond gesnoerd, maar ze zette door tot de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève in 2011 een conventie in het leven riep ter bescherming van huispersoneel wereldwijd. Dankzij Jeannes inzet ontstond in India de National Domestic Workers Movement: een beweging die vandaag meer dan twee miljoen leden telt, alsook een vakbond die blijft opkomen voor de naleving van de conventie. Haar werk inspireerde ook de oprichting van een internationale vakbond voor huispersoneel. Zuster Jeanne Devos kwam op voor wie verdrukt werd en schoof resoluut mensenrechten naar voor. Vandaag draagt ze de fakkel over aan haar nicht Julie Hendrickx, auteur van de succesvolle biografie van Zuster Jeanne Devos (Lannoo, 2019) en ambassadeur van de Indiase beweging in België. Cartoonist Arnulf brengt ode aan deze twee generaties changemakers met een raamtekening op de trappenhal voor het stadskantoor.

Zuster Jeanne Devos en Julie Hendrickx staan geportretteerd met een enthousiaste sliert vrijwilligers en activisten. “De changemakers die wereldwijd risico’s nemen voor solidariteit en rechtvaardigheid staan niet alleen. Honderdduizenden supporters staan achter hen, en velen zijn klaar om de fakkel over te nemen. Dat wil ik wel even in de verf zetten”, aldus Arnulf.

Arnulf verwerkte ook de lijfspreuk van Jeanne Devos in de raamtekening: “Niets is onmogelijk als we het samen doen”. Julie Hendrickx voegt hieraan toe: “Solidariteit kun je leren, elke dag opnieuw. Het gaat om voorleven en inspireren, tot anderen meestappen en ook geloven dat het kan.”

Ook changemaker Nick Meynen kreeg een plaats in de raamtekening. Tussen zuster Jeanne Devos en Nick Meynen ontspon zich een briefwisseling. “In deze pandemische tijden is het goed om eraan te herinneren hoe besmettelijk de positieve verhalen van doorzetters zoals jij zijn”, schreef Nick in een brief aan Jeanne. Hij heeft het over wat de vele bewegingen in Noord en Zuid met elkaar verbinden: de nood aan respect, waardigheid en rechtvaardigheid. De briefwisseling wordt later door het 11.11.11-comité Leuven gepubliceerd. Net vandaag publiceert Nick zijn nieuwste boek 'De val van Icarus. Het virus als kantelpunt', waarin hij uitlegt hoe de coronapandemie een logische consequentie van politieke keuzes gestoeld op egoïstische berekening is, waar de zwakkeren in de samenleving het grootste slachtoffer van zijn. Maar ook hoe we dat onrecht kunnen bestrijden.

“Ik ben erg tevreden dat het 11.11.11-comité van Leuven de moeilijke situatie waarin changemakers werken, aankaart. Als stad benadrukken we dat dit niet door de beugel kan. Met deze raamtekening op de trappenhal voor het stadskantoor betuigen we onze steun niet alleen aan Jeanne Devos, maar aan alle changemakers hier bij ons en wereldwijd. We hopen dat voorbijgangers en bezoekers van het stadskantoor even stilstaan bij deze tekening en bij de moeilijke situatie van mensen die strijden tegen onrecht wereldwijd”, licht schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie toe.

“Wil jij ook de campagne steunen? Maak dan een selfie voor de tekening en deel op sociale media. Licht toe wat de woorden van Zuster Jeanne Devos bij jou oproepen en zwengel mee een golf van solidariteit aan”, roept Bo Scheepmans van 11.11.11-comité Leuven op. “Want in ieder van ons schuilt een changemaker. Iedereen kan het verschil maken.”

Lees meer over