Jasper Stuyven wil een Belg zien winnen in het eigen Leuven

Jasper Stuyven
WK
Leuvenaar Jasper Stuyven (29) spendeerde zijn jeugd in de Matadiwijk, op ongeveer een halve kilometer van de aankomst van deze eeuwversie van het wereldkampioenschap wielrennen in Leuven. De kopman van Trek-Segafredo zal uiteraard pas in de finale vol in actie moeten komen. Wat er ook gebeurt op die -nu al legendarische- zondag 26 september, is dat een landgenoot als eerste die finish aan de Geldenaaksevest moet overschrijden om eeuwig verder te leven in het collectieve geheugen.

Als kleine jongen wou Stuyven niets liever dan starten in de GP Jef Scherens-Rondom Leuven en deze koers winnen. Die prestatie kon hij enkele jaren geleden al op zijn erelijst zetten. Tussendoor was hij al eens wereldkampioen bij de junioren, in 2009 in Moskou. Hij weet dus al hoe een wereldkampioenentrui aanvoelt. “Iets groter dan de Grote Prijs Jef Scherens in eigen stad kon ik me tijdens mijn jeugd niet inbeelden. Die wedstrijd was toen de grootste in mijn ogen. Het gegeven dat even geleden bekend raakte dat Leuven de aankomst mocht hosten van deze kampioenschappen, dat was ongelooflijk om te horen", zo vertelt Stuyven.

"Op zich rijd ik graag iets in de orde van een wereldkampioenschap. Ik was heel blij dat ik vorig jaar tot de WK-selectie voor Imola behoorde. We hadden met Wout Van Aert een kopman die kon winnen in Italië. Dat hij zilver pakte onderstreept dat. Ik ben ook blij dat het terug een grote wedstrijd is met publiek erbij en ik zal lang niet de enige zijn. Tijdens de Vlaamse klassiekers moesten we het stellen zonder publiek. Het is nu de eerste wedstrijd met toeschouwers, én wat voor één. Het zal wel machtig koersen worden, tussen al dat volk. Ik verwacht sowieso heel veel volk langs de kant en dat we door een ware geluidsmuur zullen rijden. Ik weet ook op voorhand waar mijn familie, vrienden en supporters zullen geposteerd staan. Als ik langs die locaties zal rijden, dan probeer je er even op te letten. Dat zal mooi worden.”

Jasper Stuyven

Omloop op trainingswegen

Het seizoen van Stuyven verliep in drie delen, in het eerste hoofdstuk won hij al de klassieker Milaan-San Remo. In het tweede deel reed hij de Ronde van Frankrijk waar in de zevende etappe, tussen Vierzon en Le Creusot, tweede werd. De opbouw naar dit kampioenschap verliep prima voor Stuyven en over de omloop is hij erg tevreden.

“Sowieso was er een opbouw aanwezig naar deze wedstrijd waarin ik top wou zijn, de extra motivatie is sowieso aanwezig. De voorbereiding verliep goed, je wilt daarin zeker geen fouten maken om een perfect wereldkampioenschap te rijden. Ik heb het seizoen in drie blokken afgewerkt, dit is het laatste. Ik wil het zo goed mogelijk doen in de komende weken, te beginnen dit weekend in de Primus Classic met aankomst op de grens tussen Haacht en Boortmeerbeek”, blikt hij enthousiast vooruit. “Het is een mooi WK-parcours geworden op mijn vertrouwde trainingswegen en ook doorheen het centrum van Leuven. Ik kan geen slecht woord uitspreken over deze uitgetekende WK-omloop.”

Jasper Stuyven

Rol als wisselkopman?

De rol van de Heverleenaar staat nog niet volledig vast, uiteraard zal hij het vroege kopwerk niet moeten verrichten en kan hij op die manier de finale met open vizier fietsen.

“Onze exacte rolverdeling moet nog ingevuld worden in de dagen voorafgaand aan het wereldkampioenschap. Ik kijk er alvast naar uit om mijn job zo goed mogelijk te doen. Ik zal het vroege werk niet moeten verrichten en dat is uiteraard een aangenaam gegeven. Ik moet klaar staan om het goed te doen tijdens de finale. Ik zal tevreden zijn als ik met de ploeg de dag winnend kan afsluiten en ik hiertoe mijn steentje kon bijdragen. Het is algemeen geweten dat we vol voor de dagoverwinning zullen gaan. Ik zal blij zijn als we alles eraan hebben gedaan om die wereldtitel te winnen", zegt de Flandrien.

Relaxen naar zondag toe

De laatste dagen voor de titelclash zullen niet al te hectisch worden. “Het belangrijkste deel van de voorbereiding is dan al achter de rug, we gaan uiteraard niet al te veel meer doen op fysiek vlak om fris aan de start te staan. We gaan met de nationale ploeg wat relaxen en tijdens de laatste trainingen elkaar prikkelen naar die fameuze zondag toe.”

Pronostiek:

1. Wout Van Aert

2. Sonny Colbrelli

3. Mads Pedersen

*Fotocredits: Jean-François Vercruysse, Jasper Stuyven Fanclub.

Lees meer over