"Jasper Stuyven wereldkampioen? Liever niet"

De ouders van Jasper Stuyven
WK
Mathieu Stuyven en Kathleen Catteeuw, de fiere ouders van Jasper Stuyven, tellen net zoals de volledige natie af naar zondag: het WK wielrennen in het eigen Leuven. Het liefst van al zien ze een Belg winnen en Jasper de race van zijn leven rijden. Over het gegeven of hij al dan niet wereldkampioen mag en kan worden in eigen stad verschillen ze van mening.

In de ouderlijke woonst in Heverlee, nota bene op minder dan 300 meter van de finish, blikken ze vooruit op het WK voor eigen deur. Onderweg zijn nagenoeg alle woningen in hun straat versierd met 'Jaspervlaggen'. Zelfs om de hoek hangt er eentje aan hun vaste apotheek. “Het was duidelijk dat Jasper gebrand was op die WK-selectie in eigen stad. Na de overwinning in Milaan-San Remo leek de selectie binnen. Uiteraard was het nog afwachten wat de Tour de France zou brengen. Moest die slecht zijn verlopen dan was het een ander verhaal geweest”, opent vader Mathieu.

Aftellen

“De aftelklok aan de Grote Markt is lange tijd het enige zichtbare geweest wat op dit wereldkampioenschap wees. Het was duidelijk dat er iets ging gebeuren, maar het beheerste niet ons dagelijkse leven. We hanteerden een voorzichtige aanpak naar het WK toe, want konden we enkele maanden geleden met corona wel naar de Tour de France? Konden er wel bezoekers heen, moesten we thuis blijven? Die vrees bestond ook even naar dit wereldkampioenschap toe. Uiteraard gebeurt dit maar één keer in je leven en moet je wel gaan”, klinkt het resoluut bij beiden. “We genieten wel van de sfeer en hopen daartoe ietwat een bijdrage te leveren. Wij stonden wat de pers betreft open voor alles op voorhand. Alleen hopen we dat men ons zondag met rust laat zodat we live van dit unieke gegeven kunnen genieten”, aldus mama Kathleen. “De eerste keer dat ze door de Bondgenotenlaan zullen rijden, dat zal kippenvel zijn. Ik heb trouwens nu al kippenvel als ik eraan denk”, stelt ze opeens vast.

Jasper Stuyven

Geslaagd als Belg wint

“Uiteraard moet een landgenoot in eigen land winnen, dat zou fantastisch zijn. Het maakt op zich niet uit dat Jasper tiende of veertigste zou worden in het geval van dat scenario. Tenminste als hij een actieve rol speelt in dat succes. Hij moet van mij niet winnen, maar de koers van zijn leven rijden is toch ook al mooi”, vertelt Mathieu “Moest hij het WK winnen, goh. Ik wil er liever niet aan denken”, vervolgt hij. “Ik zou dat zo graag hebben, dat hij wereldkampioen zou worden. Hoe mooi zou dat niet zijn om op enkele honderden meters van zijn ouderlijke woonst de beste te zijn?”, meent Kathleen. “Moest hij winnen, zou er een feestje zijn? Na zijn wereldtitel in Moskou belde ik een buurvrouw en vroeg ik: “Gaby, zouden we geen fles champagne klaar zetten om het te winnen? Toen we in Zaventem met het welkomstcomité aankwamen hadden we al door dat het grootschaliger ging worden dan we aanvankelijk hadden verwacht. Thuis aangekomen, stond hier ook al wat volk zodat een feestje toen niet kon uitblijven. We zien wel wat er op ons afkomt.”

Stuyven

Lees meer over